Social, Stiri

Te-a prins Poliţia băut sau drogat la volan?

Specialiştii Antidrog spun că au metode prin care îi pot prinde pe şoferii care se urcă la volan deşi s-au drogat. Iar pentru că unele droguri pot persista şi şase luni în organism, şansele sunt cu atât mai mari ca tinerii consumatori de droguri şi şoferi să se aleagă cu dosare penale.

teaprins_1425321181_63152200

Aparatul Drager 500 este deţinut de Centrul Antidrog Constanţa. De câte ori ne solicită acest lucru Poliţia Rutieră sau alte structuri, noi putem să venim să facem o testare antidrog. Mai exact, se prelevează o probă de salivă din cavitatea bucală, se introduce în aparat şi într-un interval de 10 minute se emite acest protocol, pe care Poliţia Rutieră îl poate folosi, după care persoana este condusă la Medicina Legală şi, în baza rezultatelor, poate fi deschis un dosar de cercetare penală”, a precizat Cosmin Guriţă, din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Constanţa.

„La acest comportament vă alegeţi cu o încătuşare”

Însă, de obicei, cei care consumă substanţe halucinogene obişnuiesc şi să bea, după care se urcă la volan. Poliţiştii rutieri spun că nu au prins nicio reprezentantă a sexului frumos până acum.

„În asemenea cazuri, este foarte dificil să te opui la ceea ce ţi se întâmplă. În sensul că eşti depistat, vei fi testat, după caz, fie pentru droguri, fie pentru alcool şi vei fi însoţit la o unitate medicală. Pedeapsa pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice sau droguri este de la 1-5 ani sau amendă penală. Însă până în prezent nu s-a aplicat de către instanţă amenda penală. Nu mai este o scuză nici faptul că eşti la prima abatere, din contră. Ne-am întâlnit cu cazuri de salt pe locul din dreapta. Poliţistul vine la maşină şi constată că autovehiculul nu are şofer. Credeţi-mă că nu funcţionează! Şoferul nu face decât să agraveze situaţia. Cei care sunt mai dinamici coboară din maşină, închid autovehiculul şi se aşază în fund pe bordură. La acest comportament vă alegeţi cu o încătuşare. Următorul pas, după depistarea în trafic, este solicitarea de a sufla în aparatul etilotest. Dacă rezultă o valoare mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, aţi câştigat un drum gratuit la spital cu maşina Poliţiei. La unitatea medicală vi se va solicita să vă supuneţi probelor de sânge. Acolo iar intervin scuzele şoferilor. Brusc, le e frică de ace. Nici asta nu funcţionează. Sunteţi obligaţi să vă supuneţi recoltării probelor de sânge. Cine nu vrea, va săvârşi infracţiunea de refuz de a se supune recoltării, pentru care, culmea, pedeapsa e aceeaşi”, le-a explicat inspectorul principal George Munteanu, şeful Biroului Accidente Rutiere din cadrul Serviciului Rutier Constanţa, studenţilor de la Universitatea „Ovidius”, potrivit Cuget Liber.

Bomboane cu… lichior!

„Nu puteţi să consumaţi atât oţet încât să iasă un rezultat pozitiv în sânge. Doar dacă beţi un litru, ceea ce nu este cazul. Cât despre lichiorul din bomboane, dacă ai mâncat-o acum şi eşti oprit în trafic, ai dreptul să-i soliciţi poliţistului rutier să îţi clăteşti gura cu apă, spre exemplu, şi să aşteptaţi 15 minute până la testare şi nu sunt probleme. Dar numai în aceste cazuri. Dacă ai consumat un litru de ţuică, credeţi-mă că acele 15 minute nu ajută la nimic. Dar, pentru o bomboană cu lichior nu se alege nimeni cu dosar penal”, a conchis inspectorul principal George Munteanu.

blank