IT&C, Stiri

Te numeri printre victimele Cryptolocker? Află cum îți deblochezi fișierele.

Toate cele 500.000 de victime ale malware-ului Cryptolocker își pot debloca acum fișierele criptate, fără să plătească răscumpărare hackerilor.

Hackerii

Programul malițios de tip ransomware Cryptolocker cripta fișierele victimelor și cerea o sumă considerabilă de bani pentru a le decripta.

Acum, experții de securitate vin în sprijinul utilizatorilor care au fost infectați cu acest malware. Michael Sandee, analist la compania de securitate Fox-IT este unul dintre inițiatorii acestui proiect.

Internauții care au fișiere pe care nu le pot accesa trebuie să acceseze portalul Decrypt Cryptolocker, să își dea adresa de email și să trimită o mostră de fișier criptate.

Decriptarea se face cu ajutorul unei baze de date ce conține datele victimelor. ”Am avut noroc de această dată”, a declarat Sandee.

Ransomware-ul Cryptolocker face parte din familia de malware cunoscută sub numele de Gameover Zeus, realizată de programatori de origine rusă. Virusul a fost lansat în 2013 și a reușit să afecteze peste 500.000 de victime din întreaga lume.

Odată intrat într-un computer, malware-ul punea stăpânire pe toate fișierele și, printr-un proces de criptare, bloca accesul utilizatorilor la ele. Pentru a le putea accesa din nou, utilizatorii trebuiau să plătească suma de 400 de euro hackerilor. Se estimează că infractorii cibernetici au obținut peste două milioane de dolari din răscumpărări.

De curând a fost găsit un malware similar pentru smartphone-uri. Simplocker este un troian de tip ransomware care scanează spaţiul de stocare, căutând anumite tipuri de fişiere, precum imagini, PDF-uri, melodii sau clipuri video. După ce identifică aceste fişiere, le criptează folosind standardul AES,

În ultimele luni au fost găsite mai multe variaţii de ransomware pentru Android. Una din ele, numită Koler, se dădea drept o aplicaţie pornografică, după care le spunea utilizatorilor că au primit un mesaj de la poliţie şi, pentru că ar fi încălcat legea, trebuiau să plătească 300 de dolari.

Un virus similar pentru computer, cunoscut sub numele de Poliţia Română, l-a determinat pe un bărbat din Brăila să îşi omoare copilul, apoi să se sinucidă. Potrivit anchetatorilor, bărbatul a accesat un site pentru adulţi, apoi a primit un mesaj de tip spam prin care era înştiinţat că trebuie să plătească o sumă de bani dacă nu vrea să facă puşcărie.

blank