Tătaru, întrebat dacă se simte vinovat
Actualitate, Featured

Tătaru, întrebat dacă se simte vinovat pentru ce s-a întâmplat la Neamţ

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat, întrebat sâmbătă seara la Leţcani, dacă se simte vinovat pentru ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, că „pentru situaţia de peste 30 de ani şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”. Chestionat dacă spitalul avea autorizaţie ISU, Tătaru a spus că nu este vorba dacă avea sau nu autorizaţie şi a explicat că rămâne de văzut dacă a fost evaluat spaţiul şi dotarea în momentul în care a fost luată decizia să treacă funcţionarea unor secţii de la etajul 3 la etajul 2.

„Pentru situaţia de peste 30 de ani şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”, a afirmat Nelu Tătaru, chestionat sâmbătă la spitalul mobil de la Leţcani dacă se simte vinovat pentru situaţia de la Neamţ.

Întrebat ce va face ca să nu mai fim într-o astfel de situaţie, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Începând nu neapărat de mâine, începând, dacă îmi puteţi permite, de ieri ca să zicem aşa. Tot ce înseamnă reevaluarea managementului, tot ce înseamnă reevaluare capacitate de tratament a unităţilor sanitare, tot ce înseamnă coordonare de către minister a situaţie”.

El a adăugat că nu ştie dacă soluţia este de a da afară managerii de spitale.

„Coordonarea activităţii medicale trebuie să fie cea care reflectă şi situaţia de la fapt”, a mai spus Tătaru.

Nelu Tătaru a precizat că „medicii de la Neamţ sunt pregătiţi să facă faţă unei astfel de situaţii. Rămâne ca cei care asigură logistica, dotarea, subordonare, ordonatorii de credite, să asigure şi condiţiile necesare pentru activitatea medicală”.

Ministrul a mai spus, întrebat dacă exista autorizaţie ISU, în secţia ATI unde a avut loc incendiul că rămâne de văzut cum a fost făcută evaluarea, atunci când s-a trecut cu funcţionarea de la etajul 3 la etajul 2.

„Este o evaluare în acest moment pe care o face atât ISU, cât şi Parchetul General. Nu este vorba dacă au autorizaţie sau nu. Aceasta o decide ISU. Având în vedere că avea o structură mai veche din Terapia de la 2 la 3, rămâne ca evaluarea care s-a făcut atunci când s-a făcut de la 2 la 3 şi astăzi când s-a decis trecerea de la etajul 3 la etajul 2, dacă a fost evaluat atât spaţiul, cât şi dotarea”.

Acesta a afirmat că din cei 6 pacienţi transferaţi, „doi sunt intubaţi invaziv, doi sunt pe SIPAP (ventilator – n.r.) şi doi sunt pe o canulă de oxigen”.

Chestionat ce ne lipseşte ca să putem trata pacienţii cu arsuri ca în Belgia, ministrul Sănătăţii a replicat: „În această seară, noi când am solicitat (transferarea medicului rănit în incendiu – n.r.), aveam locuri în Iaşi, în Bucureşti – la Floreasca şi Bagdasar Arsenie, şi avem locuri în Timişoara. După cum ştiţi, prin Banca Mondială avem în acest moment în desfăşurare centre de mari arşi la Timişoara, la Târgu Mureş şi în Bucureşti”.

El a mai spus că este evacuată doar secţia ATI de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.

„Nu, doar secţia de Terapie Intensivă, urmând ca să revenim la secţia ATI de la etajul 3, unde sunt în 24-48 de ore, 12 paturi. Pacienţii COVID sunt cei cu simpotomatologie medie, uşoară, care sunt internaţi pe secţii. Ceilalţi erau în cea de Terapie Intensivă”.

Referitor la aparatul de la spitalul de la Neamţ, Tătaru a spus că: „Acolo opt paturi au ars, în celelalte opt paturi sunt cei care au fost coborâţi jos în primire urgenţă. Pot fi folosite cele 8 paturi. În următoarea perioada vedem şi evaluarea şi refacerea Terapiei Intensive. Mutăm la etajul 3, unde era fosta Terapie Intensivă. Are capacitatea de 12 paturi ATI”.

Întrebat ce le spune românilor care văd că încă un spital, o secţie de ATI, arde, ministrul Sănătăţii a declarat: „Secţiile ATI, eu am discutat şi cu managementul spitalului: reevaluarea la tot ce înseamnă aport energetic, la tot ce înseamnă dotare, la tot ce înseamnă aport de oxigen, într-o perioadă dificilă, într-o perioadă pandemică, ca şi dotare, dar în acelaşi timp şi siguranţa a pacientului”.

Ministrul a adăugat, chestionat dacă spitalul din Leţcani e corespunzător tratamentului, că în acest moment există o evaluare pe 18 paturi la Terapie Intensivă.

„Am venit să evaluăm pregătirea pentru pacienţii care vin de la Piatra Neamţ. Sunt în acest moment 18 paturi ATI libere. În perspectiva tratamentului este aici prezent şi domnul doctor Dorobăţ, suplimentat personalul. Pacienţii sunt aşteptaţi”, a declarat ministrul.

„La reevaluarea spitalului, când îl treci pe patologie COVID, doar 48”, a mai precizat Tătaru, întrebat dacă doar atâtea paturi din totalul de 103 de la Leţcani.

Zece persoane au decedat în incendiul care a izbucnit sâmbătă seara la secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie. Pompierii au intervenit cu cinci autospeciale de stingere şi o autoscară. Alţi şase pacienţi care erau în salonul alăturat şi au fost salvaţi vor fi transportaţi la Spitalul Judeţean Iaşi. A fost rănit şi medicul de gardă, Ioan Cătălin Denciu, urmând să fie şi el transferat la spitatul Floreasca din Bucureşti şi apoi în Belgia.


blank