Micul românesc, din nou în pericol!

mici1_40517900

Joi, la Bruxelles, micul românesc urma să intre în legalitate conform reglementărilor europene. Lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată.

Comitetul Permanent pentru Lanț Alimentar și Sănătate Alimentară (SCFCAH), din cadrul Comisiei Europene, Directoratul General pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor, trebuia să ia o decizie privind acceptarea în comercializare a unor aditivi precum bicarbonatul și colorantul carmin, care se regăsesc în compoziția micilor.

Cu toate că niciun stat membru nu a avut obiecţii la solicitările României, unele din aceste State au precizat că nu pot vota în favoarea propunerii, din cauza solicitărilor producătorilor naţionali, solicitări care nu au putut fi incluse în prezentul proiect. În esenţă, este vorba de interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizaţi în produse tradiţionale.

Comisia a decis să nu supună votului proiectul de regulament până în luna iulie. Surse de la Bruxelles au explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența că această situație a fost cauzată de reprezentanții Spaniei și ai Olandei, și indirect ai Germaniei. Spaniolii și olandezii aveau și ei o serie de produse tradiționale care însă nu au primit verde pentru a fi incluse pe lista respectivă, unde erau și micii.

Micii româneşti pot fi în continuare comercializaţi provizoriu pe piaţa internă a UE, cu folosirea aditivilor în discuţie, pe baza unui protocol încheiat între procesatori, Ministerul Agriculturii, Agenția Națională Sanitar-Veterinară și Asociația pentru Protecția Consumatorilor.

 

 

 

Citeste si...
Antena 3 caută soluții: cere în justiţie ordonanţă preşedinţială pentru a opri evacuarea din sediu