Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, miercuri, pe Facebook, o alianţă cu partidul lui Victor Ponta. „Sunt doar discuţii”, a transmis fostul premier, după care Tăriceanu şi-a corectat postarea.

Discuţiile vizează constituirea unei alianţe politice, grupuri comune în Parlament şi o eventuală colaborare pentru alegerile locale şi parlamentare de anul viitor. În realitate, atât Victor Ponta, cât şi Călin Popescu Tăriceanu îşi fac calcule pe seama unei destructurări a PSD-ului.

Ce urmăreşte Victor Ponta dintr-o eventuală alianţă cu Călin Popescu Tăriceanu
Dintr-o alianţă cu Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta are de câştigat doar dacă loveşte puternic în PSD. Fără o astfel de lovitură, fostul premier se va confrunta cu criticile din interiorul propriului partid.

Nu sunt puţine vocile din Pro România care nu sunt de acord cu apropierea de Călin Popescu Tăriceanu. „Ce avem de câştigat dacă mergem lângă unul care are 4%”, spun la unison liderii Pro România. De la Daniel Constantin, care a fost dat afară din ALDE tocmai de Tăriceanu, la Mihai Tudose care a avut o relaţie proastă cu partenerul din coaliţie când era premier, liderii Pro România contestă o eventuală alianţă politică cu ALDE.

Totuşi, Ponta mizează pe o lovitură aplicată PSD, din care Pro România câştigă în primul rând parlamentari, dar, cel mai important, aleşi locali şi organizaţii în teritoriu. Are nevoie de structuri puternice în perspectiva alegerilor de anul viitor. Iar parlamentarii şi aleşii locali ai PSD ar putea pleca doar dacă PSD pierde guvernarea şi conducerea partidului nu mai are ce să le ofere. Este şi motivul pentru care, de la bun început, Victor Ponta i-a pus lui Călin Popescu Tăriceanu condiţia să iasă de la guvernare pentru a forma o alianţă politică.

Totodată, Victor Ponta mizează chiar şi pe o intrare la guvernare a Pro România, însă într-un guvern nou, cu un alt program politic şi cu o restructurare a cabinetului. Ar putea fi vorba fie de un guvern de uniune naţională, fie de un guvern PSD-ALDE-Pro România din care să nu mai facă parte multe nume care se regăsesc în actualul cabinet, şi, eventual, fără Viorica Dăncilă în fruntea executivului. Oficial, Victor Ponta nu vorbeşte despre asta, însă în discuţiile din spatele uşilor închise nu a exclus să fie chiar el varianta de premier.

Citeste si...  Premierul Viorica Dăncilă susţine că cine o atacă pe ea, atacă siguranta naţională

Ce are de câştigat Tăriceanu dintr-o alianţă cu Pro România
De cealaltă parte, Călin Popescu Tăriceanu are nevoie măcar de un partener care să îl susţină pentru alegerile prezidenţiale. Lăsat singur de Viorica Dăncilă, şansele lui Tăriceanu să intre în turul al doilea scad, deşi în sondaje ocupă poziţia a doua, după Klaus Iohannis. Tăriceanu are în faţă cel puţin doi candidaţi care ar putea să îl depăşească: Dan Barna dacă USR-PLUS îşi păstrează trendul de la europarlamentare sau chiar Viorica Dăncilă, dacă PSD trage pentru ea.

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu trebuie să puncteze electoral, iar fără să atace guvernul este greu de crezut că se poate impune, motiv pentru care a criticat rectificarea bugetară şi a dat semne clare că ar putea rupe coaliţia. Dacă iese de la guvernare, Tăriceanu pierde puţinul pe care îl are de oferit partidului. O alianţă cu Pro România poate, însă, oferi o perspectivă pe termen lung, chiar dacă ALDE va fi deconectat de la butoanele puterii, miza reală este intrarea în Parlament în 2020.

În acelaşi timp, dacă iese de la guvernare, ALDE loveşte în PSD şi în Viorica Dăncilă. Dincolo de răzbunarea că nu a fost desemnat candidat comun, cu un PSD împins pe marginea prăpastiei, Tăriceanu îşi face calcule electorale. Cu cât PSD este mai slăbit, cu atât şansele ca Viorica Dăncilă să intre în turul al doilea al prezidenţiabilelor scad considerabil.

În acelaşi timp, actuala guvernare se îndreaptă spre prăpastie, lucru cunoscut de liderul ALDE. Cheltuielile uriaşe, tăierile de la investiţii, revolta primarilor şi deficitul care ar putea să explodeze până la finalul anului sunt doar câteva elemente.

Surse politice susţin că până în septembrie nu va exista o decizie oficială de ieşire de la guvernare şi că vor mai fi tatonări şi discuţii. Pe de altă parte, conducerea restrânsă ALDE ar urma să aibă joi o întâlnire în urma căreia vor lua decizia în legătură cu viitorul partidului.

calin popescu tariceanu, victor ponta, alde pro romania, alianta alde pro romania