Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a criticat, vineri, declaraţiile lui Eduard Hellvig, actual şef al Serviciului Român de Informaţii, cu privire la axele de politică externă ale României.

SRI

‘Nu accept, de principiu, ca şeful – sau era candidat la şefia unui serviciu de informaţii – să intre pe tărâmul declaraţiilor politice şi al deciziilor politice. (…) Am auzit acum, de curând, formulând, din partea domnului Hellvig, această idee de a schimba axa şi de a face axa să treacă pe la Berlin şi aşa mai departe. Nu e rolul serviciilor secrete să facă acest lucru. (…) Trebuie, mai ales în contextul politic actual din România, să fim foarte atenţi la delimitările necesare. Cine sunt decidenţii politici şi care e rolul serviciilor secrete? Rolul serviciilor secrete este să urmărească şi să susţină punerea în aplicare a politicilor decise de Guvern, de Parlament, în fine, a structurilor democratice. Nu e rolul serviciilor să facă politică externă’, a spus Tăriceanu, într-un interviu acordat dcnews.ro.

Pe de altă parte, el s-a referit şi la termenul ‘axă’, afirmând că acesta nu este cel mai potrivit, întrucât aminteşte de al Doilea Război Mondial.

‘Mie mi se pare această terminologie total nefericită la nivel european. Axa ne aduce întotdeauna aminte de axa Berlin-Tokyo din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Nu a mai existat folosirea acestui termen în alte (…) descrieri de politică strategică. Dacă Băsescu a folosit acest termen nefericit, nu ştiu de ce, şi Hellvig se trezeşte să folosească aceeaşi terminologie’, a explicat Tăriceanu.

Citeste si...
Un sondaj Eurostat pune semnul egal între noi și germani. Vezi la ce