StelianTănase Analistul politic susține că anul 2019 este crucial pentru viitorul României. În prima parte a anului avem președinția Uniunii Europene, în timp ce în a doua se intră în linie dreaptă pentru alegerile prezidențiale. Tănase arată că PSD-ALDE reprezintă o coaliție anti-europeană, ceea ce se va resimți în următoarea perioadă, iar votul decisiv va fi la prezidențiale, alegeri despre care susține că ar putea fi mutilate.

StelianTănase, scenariu sumbru:

Stelian Tanase Anul 2019 a inceput spectaculos – in prezența înaltilor oficiali de la Bruxelles aterizati la Bucuresti pentru a inaugura preluarea președintiei Consiliului UE de către Romania Un foarte bun prilej de a stabili o reputație si de a pune România nu numai pe prima pagina a marilor cotidiane, dar și pe harta Europei. Din păcate la Bucuresti e in funcție guvernul unei coalitii vădit anti-europene, care și-a propus să marginalizeze si să izoleze România. Alta ar fi fost situația dacă aveam la Palatul Victoria un guvern pro-european, dornic să adînceasca legaturile cu UE. Lumea a treia a Europei ( România) și lumea întîia (reprezentata de Bruxelles) si-au dat intilnire pentru a purta un dialog al surzilor. Cum se va termina?

StelianTănase, scenariu sumbru:

Dacă la Bruxeles există ordine, daca se va depăși criza Brexit, în toi acum, Romania va fi nevoită să respecte indicatiile venite de Bruxelles, de la Comisia de la Venetia, etc. Va trebui să respecte legislația europeană in detaliu și să intărească independenta justitiei si statul de drept. Dacă la Bruxelles neințelegerile și fracturile se vor amplifica, atunci România va putea să patineze intre minciuni, să folosească un limbaj dublu, să diminueze și mai mult statul de drept. Va reusi sa se apropie de Rusia si Turcia ca model de guvernare. Cu o elită profitoare restrînsă care ia toate deciziile. Avind clientela ei la fel de coruptă. Se va guverna tot mai mult în detrimentul majorității unei populații dependente, asistata, tot mai săracă.

Citeste si...  Cum ar reacţiona oamenii dacă s-ar întâlni cu extratereştrii

In lumea românească se confruntă doua mari tendințe. Una este izolationistă, reacționară, anti-europeană, autoritaristă. Ea doreste să-și protejeze marile averi făcute în 30 de ani prin rapt. Există și o alta tendință – pro-europeana, euro-atlantistă, orășenească în general, care dorește o integrare deplină în UE. Aceasta este interesată în mai multă democrație, transparență, o mai bună guvernare, și prosperitate.Niciodată in ultimii 30 de ani falia nu a fost atit de adîncă. O scindare a societății românești s-a produs mai ales in ultimii doi ani, de cind PSD-ALDE au trecut la un asalt fără precedent asupra justitiei, de cind PSD-ALDE se află la guvernare si practică un populism si un ilberalism agresiv.

PSD-ALDE sunt pe sens invers, drumul României este exact in direcția opusă. Anul 2019, apoi anul 2020, vor cerne aceste chestiuni in patru rînduri de alegeri – europarlamentare, prezidențiale, locale, parlamentare. La sfirșitul acestei perioade electorale ( decisive ) vom sti incotro o ia România, spre Est sau spre Vest. Spre un regim democratic sau unul autoritar. Pînă atunci totul se joacă. Mizele sunt mai mari ca niciodată după 1989. Esențial este însă să aibe loc alegeri libere…Aud că se pregătește mutilarea lor.”, arată Stelian Tănase, pe blogul personal.