Actualitate, Featured

Suveica firmelor de consultanță inventată de Carmen Palade

Autoritățile judiciare au demarat, în sfârșit, cercetări penale privind actele de evaziune fiscală, prestațiile fictive decontate și falsurile întocmite de Carmen Palade pentru a beneficia ilegal de zeci de milioane de euro.

Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au percheziționat, ieri, domiciliul lui Carmen Palade, dar și sediile unor firme deținute de aceasta, rude și apropiați. Căci, de mulți ani, pentru a-și ascunde urmele actelor fictive, Carmen Palade și-a transferat mare parte din firme pe numele părinților de 90 și 85 de ani, ori pe numele unor prieteni.

Un pensionar de 90 de ani – fost securist – și soția de 85 de ani – evident, pensionară și ea – au ajuns specialiști în marketing, în consultanță imobiliară, în industria hotelieră. Controlează pe hârtie afaceri de milioane de euro, dar și așa-zise „firme-suveică” ce au simplul rol de a ascunde de Fisc venituri ce altfel ar trebui impozitate. Sunt soții Palade, Costache și Zinca, care și-au jucat și încă mai joacă rolul de căpușe în numele și pentru interesul fiicei lor, Carmen Palade, fostă Adamescu. Căci, pe tot parcursul căsătoriei cu omul de afaceri Dan Adamescu, Carmen Palade a dovedit suficientă abilitate și și-a securizat pe numele părinților majoritatea beneficiilor materiale obținute. Astfel, pensionarii Palade din Bacău au ajuns să controleze afaceri de milioane de euro precum Rex Mamaia, dar și firme de consultanță ce au facturat de-a lungul timpului servicii presupuse a fi fictive.

 

Operațiunile de securizare pe numele părinților pensionari a bunurilor obținute de la Dan Adamescu au fost demarate de Carmen Palade chiar înainte de căsătoria ce a avut loc în anul 2003. În decembrie 2001, la vârsta de 73 de ani, fostul maior de Securitate Costache Palade primea deja un procent de 1,69% din acțiuni, dar și funcția de administrator în societatea Atlas Finance SA – companie de construcții. Un procent asemănător de părți sociale din SC Atlas Finance SA a fost trecut atunci și pe numele Zincăi Palade, pensionară, 68 de ani. În fine, Carmen Palade s-a ales atunci cu felia cea mai mare din tortul Atlas Finance SA (firmă rebotezată Pall D’or Con SA), fiind trecute pe numele ei 96,47% din acțiuni. Nu pentru mult timp, căci în aprilie 2007 i-a cedat fiului dintr-o căsătorie anterioară, Rani (Makie) Palade, 96% din firmă. Patru ani mai târziu, în martie 2011, pachetul majoritar de acțiuni ajungea la Tycoon Finance Corporation SRL, deținută de bunicul Palade – 40% – și de Rani Palade – 60%. Traseul proprietarilor nu s-a oprit însă aici. După un timp, în Pall D’or Con SA (fosta Atlas Finance SA) a reintrat bunica din Bacău, Zinca Palade. Jocul de-a cesiunea cu acțiunile fostei firme Atlas Finance SA între bunici, fiică și nepot a avut rostul său. Căci vânzările succesive de părți sociale au dus afacerea într-o zonă protejată juridic, toată lumea fiind, evident, de bună-credință.

blank

 

Hotelul Rex Mamaia, trecut pe numele octogenarei

Cea mai mare lovitură financiară dată de investitorii pensionari Costache și Zinca Palade din Bacău a fost însă achiziția hotelului Rex Mamaia. În august 2006, când a fost preluat de la frații Păunescu, hotelul a fost trecut integral pe numele firmei Tycoon Imobiliar SRL, deținută atunci de Carmen Palade și Rani (Makie) Palade. Probabil s-a considerat că rămâne o investiție în familie. O imprudență. La scurt timp, în acționariatul Rex Mamaia SA și-au făcut apariția pensionarii – soții Palade. Cu procente mici, e drept, de 0,00505382%. A urmat un proces de fuziune între Tycoon Imobiliar și Rex Mamaia SA. Intențiile lui Carmen Palade de a transfera proprietățile valoroase pe numele părinților s-au concretizat, brusc, la finalul anului 2014. La vârsta de 81 de ani, Zinca Palade din Bacău a devenit acționarul majoritar al SC Rex Mamaia SA, cu o deținere de 89,39%. Averea lui Carmen Palade era iarăși pusă la adăpost, pe numele părinților. Situație ce s-a menținut până în prezent.

 

Marketing, consultanță și imobiliare pe numele pensionarilor

Pensionarii Palade din Bacău au mai fost folosiți și în structura mai multor firme și firmulițe prin care s-au asigurat de-a lungul vremii pretinse activități de consultanță și management. În prezent, la 90, respectiv 85 de ani, maiorul de Securitate Costache Palade și soția Zinca Palade dețin încă majoritar capitalul social din SC First Management SRL – firmă de dezvoltare și promovare imobiliară. O altă firmă-bidon a familiei Palade, Mon Caprice Consult SRL, de servicii imobiliare, o are ca acționar majoritar de această dată doar pe bunicuța Zinca Palade.

Separat, bătrânul maior este lansat, alături de Rani (Makie) Palade și în afaceri în domeniul telecomunicațiilor prin firma Tycoon Euro Invest SRL. Ca multe alte afaceri ale juniorului Palade, această firmă, în lipsa conexiunilor și a contractelor fictive de consultanță este, evident, pe pierdere. Tot în formula nepot-bunic funcționează și firmele Tycoon Finance Corporation SRL și Tyccon House Development SRL. La 90 de ani, Costache Palade oferă prin prima afacere consultanță și management, iar prin cea de-a doua servicii de dezvoltare imobiliară. Vârful afacerilor în domeniul consultanței și managementului a fost oferit de maiorul Costache prin firma Pall D’or Con SA. În baza unui halucinant contract semnat de Carmen Palade, această societate a avut pretenția de a încasa de la Magazinul Unirea suma de… 6.000.000 euro. Plus TVA. Totul pentru pretinse servicii de management ce sunt acum cercetate de polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.

blank

blank

 

blank

blank