Actualitate

Suspiciunile privind cartile care l-au scos din puscarie pe Copos

Magistrații Tribunalului București au admis cererea omului de afaceri George Copos in care solicita eliberarea conditionata, iar acesta a fost eliberat ieri, 7 aprilie. Omul de afaceri a cerut eliberarea, sustinand ca in timpul detentiei a scris cinci carti si ca are dreptul să i se reducă pedeapsa cu 200 zile.
În legea nr. 275/2006, articolul 76 prevede posibilitatea reducerii pedepsei ca urmare a elaborarii de catre detinut a unei lucrari cu caracter stiintific, o precizare care arata ca nu orice fel de carte scrisa de un detinut ii poate aduce acestuia o reducerea a pedepsei, ci doar cele cu caracter strict stiintific. Pentru a avea dreptul să inceapă sa scrie o carte, detinutul trebuie să ataseze in dosarul depus spre aprobare de către conducerea penitenciarului în care se află, o recomandare din partea unui profesor universitar care garanteaza ca detinutul este capabil să cerceteze acea tema.
Atat lucrarea referitoare la o monografie a Tusnadului medieval, cat si cea pe tema de istorie (‘’Aliante matrimoniale în politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova în secolele XIV-XVI / Gheorghe Copos’’), au fost scrise de Copos sub indrumarea prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, actualmente pensionar.
 
George CoposIn urma sesizarilor aparute, cartea banuita de plagiat a lui George Copos, a ajuns in posesia celor de la cotidianul Romania libera si urmeaza o analiza pe text.  Daca ieri cartea era inaccesibila (se pare ca George Copos si-a cumparat toate cartile)  Biblioteca Naționala a fost de acord să puna astazi la dispozitia ziaristilor un exemplar. Din primele lecturi, reiese faptul ca intre cartea scrisa de Copos și lucrarea de masterat a lui Catalin Parfene exista numeroase similitudini, ceea ce ar îndreptati suspiciunile de plagiat. 
 
Istoricul Catalin Parfene cere Administrației Nationale a Penitenciarelor sa faca publica o lucrare științifica semnata de George Copos, pe care acesta ar fi scris-o in perioada detentiei. Istoricul are suspiciuni de plagiat, întrucat teza respectiva are același nume cu lucrarea sa de master. Mai mult, profesorul care ar fi coordonat ambele teze este acelasi, prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, actualmente pensioar și restras undeva la tara,  astfel incat secretariatul facultatii nu mai are deloc un contact al dumnealui. 
 
Un alt semn de intrebare este legat de inaccesibilitatea cartilor pe care Copos pretinde ca le-a scris. Ziarul România liberă a vrut să consulte, ieri, cartile scrise de George Copos, dar acestea sunt de negăsit. Desi figureaza pe site-ul Bibliotecii Nationale a Romaniei drept carti aparute la Editura Niculescu, un indrumator a explicat ca, de fapt, ele nu se gasesc fizic in depozitul bibliotecii, editura semnalandu-le ca pe niste carti pe care urmeaza să le publice.
Un vanzator al departamentului on-line al Editurii Niculescu susține ca, daca acele carti nu există pe site-ul editurii, atunci ele nu au fost inca publicate. Cert este ca lucrarile stiintifice ale lui George Copos nu există pentru cumpărare pe net, iar conducerea Editurii Niculescu ar fi plecata din tara și nu a putut fi contactată. Si mai cert este ca suspiciunea privind plagiatul in cazul fostului patron al Rapid este una justificat si ca lucrarea deținutului ar trebui studiata și validata de o comisie de experti, pentru a i se confirma caracterul stiintific. O poveste cu „va urma”…
blank