Politic

Suspendarea președintelui – Variantă buna pentru PSD ?

În același timp cu concertul de mesaje de sprijin venit de la toate organizațiile PSD din țară, în mintea unor lideri talibani ai PSD a încolțit o idee privită de unii drept salvatoare, iar de alții mortală pentru social-democrați.
 
klaus
 
Președintele trebuie suspendat. În acest demers s-ar pleca de la declarațiile președintelui făcute pe Facebook imediat după ce Senatul României pentru a II-a oară a respins solicitarea procurorilor DNA de încuviințare a reținerii și arestării senatorului PSD în Cazul Șova – caz în care este acuzat în acest moment premierul.
 
”Constat, din păcate, că prin votul dat astăzi în Senat, Parlamentul perseverează în a obstrucționa procesele din justiție, apelând la tertipuri procedurale. Atunci când este vorba de statul de drept, este din ce în ce mai greu de lucrat cu acest Parlament și această majoritate.” Klaus Iohannis, președintele României, Facebook – 02.06.2015
 
În opinia acestor lideri ai PSD aceasta este semnul grav că președintele a părăsit prevederile constituționale și deci am fi asistat la o încălcare gravă a prevederilor constituționale.
 
Potrivit aritmeticii parlamentare actuale PSD si aliatii sai ar putea lesne să facă o astfel de suspendare. O surpriză ar putea veni însă în acest caz din partea UNPR a carui reactia recenta a lăsat un gust amar PSD in conditiile in care generalul Gabi Oprea a precizat ca” DNA e un etalon” si ca ei, cei din UNPR nu vor criză politică
 
Una dintre variantele pe care le are Ponta este să-l suspende pe Iohannis. Dar acest demers ar fi o catastrofă greu de imaginat pentru PSD și mană cerească pentru PNL, care poate ajunge la 60% la parlamentare. În 2007 Băsescu era la 45% încredere și a cîștigat cu 72% referendumul, acum Iohannis e la 65-70%. Deci poate cîștiga referendumul cu 95%. Mai ales că nu a fost conflictual și nu i se poate reproșa nimic (în 2007 suspendarea a venit după ieșirea lui Udrea cu bilețelul roz, un personaj nu foarte popular).
 
Nu mai vorbim de efectele asupra stabilității politice și economice a României, de felul în care România se va poziționa în Europa, reprezentată fiind de un prim ministru urmărit penal pentru spălare de bani, fals în înscrisuri și evaziune fiscală.Nu mai sîntem în 2012. Atunci Băsescu și PDL erau urîți cu disperare de români, Ponta era pe cai mari, era proaspăt premier, lider al unei alianțe extrem de populare. Iar plagiatul nu însemna nimic pentru cetățeanul simplu. Acum e vorba de spălare de bani, nu de plagiat, Băsescu, Udrea și și PDL nu mai există, Iohannis e la 65-75%, PNL e la 50%, DNA și Kovesi sînt la peste 60%, SRI e la peste 50%.
 
Din punct de vedere instituțional președintele Senatului ar urma să preia puterea pentru o lună de zile. Ce va fi după? Nimeni nu a gândit încă la acest aspect și probabil că nimeni nu îndrăznește să vadă mai mult.
blank