Liviu Dragnea va fi sacrificat de colegii de partid care vor încerca să salveze PSD de la prăbuşire, crede liderul PNL Ludovic Orban, care nu mai vede nici un motiv pentru suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. Nici copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu mai este convins de acest demers, dar doreşte să se meargă până la capăt cu modificarea legilor justiţiei.

Ludovic Orban a declarat, joi, că Liviu Dragnea, nu mai are niciun motiv ca să solicite suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis şi că va fi „omorât” de colegii lui pentru că prin deciziile liderului PSD, partidul riscă să nu mai concureze la guvernare.

„În momentul de faţă, nebunul de Dragnea nu mai are niciun fel de pretext, niciun fel de motiv ca să poată să prezinte o solicitare de suspendare a preşedintelui. Nici măcar parlamentarii lui nu îl mai cred, se uită de multe ori la el ca la o trăsnaie, ca la o ciudăţenie,” a afimat Ludovic Orban într-o emisiune difuzată, joi seară, la Realitatea TV. ”Părerea mea e că Dragnea va fi omorât de colegii lui, pentru că duce PSD-ul la vale şi cred că teama cea mai mare a pesediştilor este că Dragnea îi va duce la nişte scoruri atât de joase încât îi va scoate definitiv din poziţia de a mai concura vreodată pentru a forma guvernarea.”

Nici copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu mai este convins că suspendarea este o prioritate, atâta timp cât şeful statului respectă Constituţia, deşi Liviu Dragnea continuă să susţină că planul suspendării rămâne de actualitate.

„Atâta vreme cât preşedintele va respecta Constituţia, va lăsa ca lucrurile să evolueze normal în acest demers de a scoate mizeria la suprafaţă, nu ştiu dacă suspendarea va mai fi o prioritate,” a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3. ”Trebuie să existe un demers solid şi constituţional. Cred că trebuie să ajungem la un moment T0. Ce facem cu aceste mii de dosare în care viciile de procedură sunt evidente. Actele de poliţie judiciară sunt clare. Ce facem cu ele? Le lăsăm aşa?”

Deocamdată, doar Liviu Dragnea mai consideră că suspendarea preşedintelui este un plan care rămâne în picioare.

„Dacă vom lua această decizie o s-o prezentăm atunci,” a declarat miercuri Dragnea, într-un interviu pentru Antena 3. ”Nu e numai asta. Sigur că e o discuţie serioasă, pe care trebuie să o purtăm foarte aşezat, pentru că este un demers foarte serios. Nu e un demers în joacă, dar din păcate, preşedintele arată demult că nu respectă Constituţia, nu-şi respectă atribuţiile, nu mai are puterea să fie un preşedinte deasupra partidelor, fără interese partinice, care să fie un mediator între puterile statului.” 

Citeste si...  Tăriceanu a luat atitudine, pe Facebook, cu privire la consumul de droguri şi a anunţat că vrea dezbateri serioase

Tăriceanu a declarat că a existat ideea că, dacă se modifică legile justiţiei, vor fi unii care vor acuza că legile sunt cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea, iar preşedintele a avut un rol în împărţirea societăţii în două tabere.

„Cu toţii ne-am gândit că dacă luăm această decizie, o să sară lumea – Ah, vreţi să-l salvaţi pe Lliviu Dragnea,” a explicat Tăriceanu. ”Am zis, haideţi să luăm legislaţia din Codul penal francez, pentru că esenţa este acolo, din legislaţia din perioada lui Napoleon. Sunt toate partidele astea, toţi oamenii aceştia, unii dintre ei tineri. Pe mine mă cutremură. Cred că oamenii ăştia peste 10 ani o să aibă mustrări de conştiinţă, ce mod de gândire stalinist au avut. Ceva îngrozitor. Cred că intrarea în vigoare a Codului Penal şi a Codului de Procedură penală nu va mai da posibilitatea atâtor abuzuri prin lege.”

Acesta afirmă că majoritatea parlamentară va merge până la capăt cu modificarea legilor.

„Eu cred că nu e o poveste statul paralel, cel puţin în România şi din câte am aflat, au început şi la Comisie să privească lucrurile mai cu seriozitate în această privinţă,” susţine Tăriceanu. ”Nu ne rămâne decât să mergem până la capăt legile justiţiei şi codurile. O să se ducă până la capăt. La legile justiţiei au durat 6 luni. Au folosit toate instrumentele, e adevărat legale, ca să amâne. Probabil că şi la Coduri va dura tot atât.” 

„Sper ca toate aceste modificări, care nu sunt suficiente, să mai ajute România în revenirea la normalitate. În momentul de faţă este o fractură uriaşă. Preşedinteleaici ar fi avut un rol de jucat, dar mă întreb dacă mai poate să joace un astfel de rol, deoarece vin alegerile anul viitor. Nu putem lăsa societatea să rămâna fracturată în acest fel”, a mai spus preşedintele Senatului.