Surpriza anuntata de Pedro Sanchez, premierul Spaniei, a avertizat vineri că summitul UE pe tema acordului Brexit, programat duminică, ar putea fi anulat în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere privind statutul viitor al provinciei britanice Gibraltar, informează postul Sky News.

„Dacă nu va exista nicio înţelegere, este evident că ceea ce se va întâmpla este că cel mai probabil Consiliul European nu va avea loc”, a declarat liderul Guvernului spaniol, aflat într-o vizită oficială la Havana.

Oficialii de la Madrid au acuzat Marea Britanie că a introdus o clauză în acordul de retragere care ar permite ca în provincia britanică Gibraltar să fie aplicaţi termenii unui viitor tratat comercial cu UE fără să mai fie necesar acordul Spaniei.

Citeste si...  Doi demnitari din SUA se tem de spionaj și cer analizarea unei aplicații preferata de tineri

Marco Aguiriano, secretarul de stat pentru UE de la Madrid a declarat: „Suntem îngrijoraţi pentru că acest paragraf, introdus aproape în mod perfid şi sub acoperirea întunericului, ar putea fi folosit de Marea Britanie în viitor pentru a susţine că un viitor acord între UE şi Marea Britanie ar putea fi aplicat în Gibraltar fără a necesita neapărat acordul prealabil al Spaniei”.

Londra doreşte ca acordul privind ieşirea Marii Britanii din UE şi cel privind relaţiile viitoare post-Brexit să se aplice şi provinciei Gibraltar, în timp ce Madridul vrea ca viitorul statut al acestui teritoriu să fie negociat bilateral.