In momentul in care ati luat decizia de a crea un loc de joaca pentru copii, nu trebuie sa mai specificam ca trebuie luat in calcul faptul ca standardele de sanatate si siguranta sunt foarte importante, astfel incat este vital sa va asigurati ca spatiul de joaca ce urmeaza a fi construit are un fel de protectie pentru a mentine copiii in siguranta in cazul in care cad de pe echipamentele de joaca. Scopul principal este acela de a va asigura ca cei mici nu vor fi raniti daca vor cadea, motiv pentru care trebuie sa va gânditi sa aveti instalat pardoseala de protectie pentru locul de joaca.
Exista in principiu doua categorii de suprafete de protectie: cele de umplere si suprafetele unitare/omogene. Suprafetele de umplere, din fibre de lemn prelucrate, pietris, aschii de lemn si nisip provin din elemente naturale, exceptie facand cauciucul, iar cele unitare sunt elemente de legatura sub forma de placi sau produse laminateprecum gazonul. Aceste suprafete includ placi de cauciuc, gazon artificial sau covoare.

Poate fi dificil sa alegeti tipul suprafata potrivit cand vorbim de amenajari locuri de joaca, pentru a pastra copiii in siguranta, deoarece exista multe optiuni disponibile.

Una dintre cele mai bune suprafete de siguranta care sunt instalate intr-un loc de joaca sunt pardoselile din cauciuc, alcatuite din granule de cauciuc, amestecate cu un liant specializat. Acesta este apoi nivelat cu o baza de beton, piatra sau macadam pentru a crea un strat uniform, neted. Pardoselile sunt disponibile intr-o serie de culori diferite si pot avea si insertii grafice pentru a crea o zona de joaca distractiva pentru cei mici. Daca in zona exista echipament de joaca pentru copii, stratul poate fi mult mai gros pentru a absorbi impactul, in cazul in care copilul cade de pe echipamentul respectiv.

Pavajele de cauciuc sunt alta varianta foarte sigura. Acestea se lipesc de suprafata de joaca , avand proprietatea de absorbtie a impactului pentru a crea o suprafata mai sigura pentru copii. Este ideala pentru zonele impadurite si locurile de joaca din zonele cu conditii umede. Pavejele de cauciuc pot fi instalate la adâncimi diferite. Scopul acestora este de a crea o zona naturala, care este sigura pentru copiii mici. Exista multe avantaje ale pavajelor de cauciuc, care includ lucrari minime de intretinere si pregatire necesara in timpul instalarii. Costul pentru instalarea unei astfel de suprafete este relativ scazut.

Gazonul artificial este un alt tip de suprafata care poate fi folosita pentru spatii de joaca pentru copii. Atunci când instalati gazon sintetic pentru gradinite si scoli, puteti opta pentru suruburi de soc. Acestea pot fi instalate sub gazonul artificial pentru a realiza o suprafata care absoarbe mai mult impactul; acest lucru face ca pardoselile sa fie mult mai sigure in cazul in care copiii cad. Spatiile de joaca cu gazon artificial sunt o optiune excelenta daca doriti un aspect mai natural.

Siguranta copiilor este o prioritate absoluta in vederea realizarii unui loc de joaca. Rolul acestora pentru copii este de a dezvolta abilitati fizice si motorii, orientare, sarituri, catarari, etc., si totul prin joaca. De aceea, firmele care se ocupa de realizarea de locuri de joaca pentru copii au sarcina de a crea locuri complet sigure pentru copii si, in acelasi timp, sa nu ii limiteze in miscarile si joaca lor.

Citeste si...  Cadourile îndrăzneţe şi inedite - un trend al vremurilor actuale