Blog

Superstiţii … şi superstiţii

Superstiţii ... şi superstiţii
Superstiţii … şi superstiţii

Deşi americanii promovează intens indeea că vineri 13 e o zi nefastă, eu le recomand să se mai gândească o dată. De ce? Păi, ia hai să facem o scurtă trecere în revistă! În ce zi sunt 3 ceasuri rele? Marţea! Ce număr e nefast? 13! Deşi multe persoane râde de astfel de chestii, cred că sunt şi mulţi care se vor baricada astăzi în case. Mai înspăimântătoare, mai amuzante, mai jenante, mai controversate – superstiţiile fac parte din viaţa noastră fie că ne aparţin sau sunt ale altora. Câţi nu au fost stresaţi, sau enervaţi de către o rudă/un prieten speriat de moarte că baba Omida din Cucuieţi a prezis sfârşitul iminent al lumii sau că la televizor a apărut vreun moş senil care anunţă cutremure? Dar superstiţiile sunt mult mai numeroase, căci, ştiţi cum se zice: „câte bordeie, atâtea obiceie.”

Deşi în multe ţări galbenul reprezintă culoarea geloziei, în Rusia florile de această culoare sunt duse la înmormântări… Deci, domnilor, dacă vizitaţi vreo rusoaică şi vreţi să îi oferiţi flori, aveţi grijă la culoare, dar şi la număr: acesta trebuie să fie impar. De asemenea, în Rusia e interzis să fluieri în casă, pe lângă faptul că e nepoliticos, se spune că aduce ghinion.
În Verona, cum era de aşteptat, multe superstiţii sunt legate de casa în care se presupune că a locuit Julieta. Vizitatorii, pun mâna pe sânul drept al statuii de bronz reprezentând-o pe eroina lui Shakespeare pentru a avea noroc în dragoste. De asemenea, oamenii îi scriu scrisori şi apoi le lipesc cu gună de perţi (s-a făcut şi un film despre asta).

În Argentina, recent, a înflorit o superstiţie legată de fostul premier al ţării – Carlos Menem, care este considerat principalul vinovat pentru criza economică ce a lovit ţara începând cu anul 2001. Astfel, pronunţarea numelui său se presupune că aduce ghinion. În cazul în care totuşi apare o mică scăpare, femeile îşi ating sânul stâng şi bărbaţii testiculul din aceiaşi parte, pentru a alunga ghinionul.
Indienii sunt unul din cele mai superstiţioase popoare, ei tot timpul caută semne care să le indice viitorul. O practică des întâlnită la nunţile indiene este introducerea unui inel într-un vas cu lapte. Mirele şi mireasa au apoi datoria de a căuta inelul în acel vas, cel care va găsi inelul va fi şeful familiei.

În Marea Britanie, femeile poartă după ele ghinde pentru a se menţine tinere. De ce să mai arunci banii pe creme, deci?
Turcii consideră că persoanele care mestecă gumă noaptea, mestecă, de fapt, pielea oamnenilor morţi.

În Japonia, dacă trece un cortegiu funerar pe lângă tine sau dacă treci pe lângă un cimitir trebuie să îţi ascunzi degetele mari pentru a-ţi proteja părinţii. De ce? Pentru că se consideră că aceste degete reprezintă părinţii, şi, ascunzându-le îi fereşti de moarte.

Cu toţii ştim că nu e bine să intrăm în apă imediat după ce am mâncat, dar Italienii sunt total exageraţi! Pentru ei, dacă nu aştepţi măcar 3-4 ore după masă înainte de a vă arunca în apă veţi muri.
Şi, revenim la numere. Nu peste tot în lume 13 e numărul fatidic. În China, această soartă cruntă o are cifra 4. Motivul este acela că pronunţia ciferei este similară cu cea a cuvântului „moarte”. Chnezii evită cu disperare acest număr. Nu sar doar etajul 4, ci şi toate etajele care conţin această cifră. Astfel etajul 100, este, de fapt, doar etajul 80.

Şi superstiţii ar fi multe. Chiar noi, Românii, avem atâtea superstiţii, doar avem un folcor bogat (cei de la Huffington Post ne consideră chiar cel mai superstiţios popor). Nu fă baie de sărbători că îţi aduce ghinion. Întoarce oglinzile sau acoperă-le (şi aici întră şi televizorul şi orice alt ecran) în caz că ao vreun mort în casă. Dacă auzi cucul sau pupăza cântând şi nu ai mâncat nimic, îţi spurcă gura. Nu te întoarce din drum că îţi merge rău. Şi astea sunt doar cele mai comune…

Am mai putea dezbate acest subiect, acestea au fost doar câteva. Mintea umană dispune de suficiente resusrse creative pentru a crea noi superstiţii care să coexiste cu cele vechi sau chiar să le înlocuiască.

P.S.

În timp ce redactam acest articol, a fost o scurtă pauză de curent. Să fie oare de rău sau de bine?

blank