Culinar

Superciorbiţă de… gâturi

Superciorbiţă de… gâturi

blankDacă cineva şi-a pus întrebarea care parte a corpului unei înaripate are care atât de multă încât să mai şi rămână, răspunsul îl găsiţi în titlu. Oricât vei căuta să cureţi carnea de pe gâturi, tot va mai fi ceva ce ţi-a scăpat.

Ingrediente: 1 kg gâturi de înaripată (pui, curcan), legumele obişnuite pentru ciorbă – morcov, păstârnac, ţelină, ceapă, ardei gras sau kapia/gogoşar; borş, roşii decojite sau suc de roşii.

Mod de preparare: după ce se fierb gâturile şi se ia spuma, se pun la fiert şi legumele tăiate cubuleţe. Unele gospodine călesc un pic, separat, legumele, pe care le sting cu sucul de roşii. După părerea mea, iese mai gustos aşa, dar, atenţie, nu se călesc până la prăjire, că atunci vom avea o ciorbă… prăjită. Deci, după procesul de fierbere a gâturilor împreună cu legumele, când toate acestea sunt pătrunse, se adaugă borşul. Există păreri cum că borşul ar trebui fiert separat ca să nu se întărească ingredientele. Sunt doar nişte păreri. Bineînţeles că nu vom uita de sare şi, eventual, un pic de piper. Ciorba se poate drege cu ou la care se poate adăuga şi un pic de smântână, dar există şi o altă metodă care unora le place. Se face un amestec dintr-un ou cu un pic de făină, destul de moale ca să curgă, şi se pune în ciorbă prin… strecurătoare. Vor rezulta nişte superbi tăieţei la minut.

După ce oprim focul de sub oală, adăugăm o legătură zdravănă de leuştean, care va da ciorbei bine-cunoscuta savoare. Obligatoriu, se serveşte cu ardeiul iute aferent. Poftă bună!

(Eugenia Oprea)

blank