Cum te afectează această schimbare

ora_de_vara

În noaptea de sâmbătă spre duminică (29 spre 30 martie 2014), România trece la ora de vară. Astfel, ora 03.00 va deveni ora 04.00. Află cum te va afecta această schimbare!

Sâmbătă noaptea (29 martie a.c.) ceasul se va da înainte, astfel că ora 03.00 va deveni ora 04.00. Prin urmare, duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore.

Cum îţi poate influenţa sănătatea această schimbare şi de ce este considerată o adevărată povară pentru organismul uman! În primul rând îţi dă peste cap toată rutina zilnică care te ajuta să fii mai organizat.

Perturbă ceasul biologic – Se pare că organismul uman nu se poate adapta acestei treceri la ora de vară şi ne influenţează ceasul biologic, potrivit unui studiu semnalat în publicaţia Current Biology. Acest efect este mai accentuat în cazul persoanelor care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa, avertizează specialiştii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen.

Creşte riscul de infarct cu 10% – Trecerea la ora de vară ne afectează sănătatea inimii. Potrivit unui studiu apărut in publicaţia New England Journal of Medicine şi realizat de specialiştii de la Institutul Karolinska din Suedia, această schimbare creşte riscul de infarct miocardic, în special în săptămâna de după schimbarea orei.

Creşte rata sinuciderilor la bărbaţi – Un studiu apărut în publicaţia Sleep and Biological Rhythms arată că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului.

Creşte nivelul de stres şi cauzează tulburări de somn – Într-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis au descoperit o legătură între lipsa de somn şi sănătatea mentală. De aici, cercetările au continuat şi au scos la iveală creşterea nivelului de stres în condiţiile în care pierzi o oră de somn, continuând cu dificultăţile de concentrare şi învăţare cu care ne confruntăm la serviciu/şcoală.

 

 

 

Citeste si...
Gemenele Olsen, surprinse la plajă