Qaboos bin Said al-Said Sultanul Omanului a decedat a condus statul Oman vreme de 50 de ani, fiind unul dintre puţinii mediatori ai conflictului dintre SUA şi Iran, transmite presa internaţională, citată de Agerpres.

Potrivit presei internaţionale, sultanul suferea de cancer de colon. „Cu adâncă tristeţe, sultanul Oman îl deplânge pe sultanul nostru Qaboos bin Said al-Said care a fost chemat la Dumnezeu vineri seara”, indică agenţia de presă oficială, anunţând dispariţia şefului statului care suferea de o boală, posibil, un cancer de colon.

Susţinut de Occident, Qaboos a guvernat acest stat din Golful Persic încă din 1970 când a preluat puterea printr-o lovitură de stat, fără vărsare de sânge, cu ajutorul fostei puteri coloniale a Omanului, Marea Britanie. O perioadă de doliu oficial de trei zile pentru public şi sectorul privat a fost declarată, potrivit presei de stat.

Vărul său i-a luat locul Qaboos nu are copii şi nu a numit în mod oficial un succesor, însă Royal Family Council l-a desemnat succesor pe Haitham bin Tariq Al Said, un văr al lui Qaboos. O lege din 1996 stipulează că familia domnitoare îi va alege un succesor în trei zile după vacantarea postului. Haitham bin Tariq al-Said a fost numit drept noul conducător al Omanului după moartea vărului său, sultanul Qaboos bin Said, vineri seară, a informat sâmbătă televiziunea Al Jazeera, citată de Mediafax. Fostul ministru al culturii, în vârstă de 65 de ani, a fost învestit în funcţie sâmbătă dimineaţă înaintea consiliului familiei aflate la guvernare în Oman.

Citeste si...
Incredibil! O mamă, din Timiș, acuzată că și ar fi vândut copilele, de 7 și 16 ani, unor traficanți, contra sumei de 300 de lei pentru o minoră

Televiziunea de stat din Oman a anunţat că autorităţile au deschis o scrisoare a sultanului Qaboos, în care acesta îşi alesese succesorul, înainte de a-l anunţa pe Haitham bin Tariq drept noul conducător. „Haitham bin Tariq a fost investit ca noul sultan al ţării … după o întâlnire a familiei care a decis numirea celui ales de sultan”, a transmis guvernul într-o postare pe Twitter.

Constituţia omaniană prevede că succesorul la tron trebuie numit de familia regală în termen de trei zile după ce postul a rămas vacant. Sultanul trebuie să fie un membru al familiei regale, precum şi „un fiu musulman, matur, raţional şi legitim al părinţilor musulmani omanieni”.

Jurnalist: Oman a fost o insulă de liniţte în Orientul Mijlociu Jurnalistul Yashar Ali a remarcat semnificaţia morţii Qaboos, scriind pe Twitter: „La o săptămână de la moartea lui Qasem Suleimani … acesta este un eveniment semnificativ. Atât liderii iranieni cât şi cei americani vor fi la înmormântarea sa. Acesta este un eveniment major deoarece Oman a fost o insulă (nu literalmente) de linişte în Orientul Mijlociu, iar sultanul a fost unul dintre puţinele persoane care a putut să medieze între SUA şi Iran. „