Suedia a ameninţat marţi că tăierea fondurilor pentru ONG-urile care îşi vor suspenda misiunea de a oferi consiliere şi ajutor în privinţa contracepţiei de teama pierderii finanţărilor americane după decretul antiavort al preşedintelui Donald Trump, transmite AFP.
„Acordurile ar putea fi denunţate, iar ajutorul financiar suprimat”, a atras atenţia Agenţia suedeză de cooperare internaţională pentru dezvoltare (SIDA), un organism public, scrie agerpres.ro.
„Susţinea SIDA pentru apărarea drepturilor sănătăţii sexuale şi de reproducere nu suferă niciun compromis”, a comentat directoarea generală a agenţiei, Carin Jämtin, fost ministru social-democrat însărcinat cu cooperarea.
„La scară mondială, avorturile clandestine reprezintă circă 13% din mortalitatea maternală, iar în ţările sărace această cifră este net superioară”, a spus ea.
De la venirea la putere a preşedintelui american Donald Trump în ianuarie, administraţia sa a tăiat ajutorul american pentru organizaţiile străine care practică sau chiar care furnizează informaţii privind avortul.
Pierderile de fonduri pentru aceste ONG-uri sunt estimate la 600 de milioane de euro, conform Olandei.
SIDA a decis să aloce 170 de milioane de coroane (17,6 milioane de euro) suplimentare în 2017 pentru a susţine ONG-urile vizate. Conform agenţiei, Suedia alocă în fiecare an circa 7% din ajutorul său pentru dezvoltare chestiunilor legate de sexualitate.
„Suedia este o ţară extrem de avansată în materie de egalitate între sexe. Educaţia sexuală în şcoli există din anii ’59, iar promovarea drepturilor legate de sănătatea sexuală şi reproductivă, inclusiv dreptul la avort, beneficiază de un sprijin amplu” în rândul opiniei publice, conform SIDA.

Citeste si...
Shakira data in judecata de fostul iubit