Presa chineză controlată de regimul de la Beijing a lansat public ideea că noul coronavirus a fost adus la Wuhan de Maatje Benassi (52 de ani), o ciclistă din SUA participantă la Jocurile Militare Mondiale, desfășurate în octombrie 2019.

După articolul apărut în Global Times și preluat de mai multe site-uri din China și din străinătate, reacțiile americanilor au fost pe măsură.

Coronavirus ”Teoriile conspirației răspândesc dezinformare în toată lumea!”
Un diplomat american a acuzat China că ”a transformat COVID-19 într-o amenințare globală” și a criticat vehement autoritățile de la Beijing pentru lipsa de transparență.

”Este foarte rău când teoriile conspirației răspândesc dezinformare în toată lumea”, a scris Robert Wood Johnson (72 de ani), ambasadorul Statelor Unite în Marea Britanie, într-un editorial în The Times.

”Dar e și mai rău, și mai periculos, atunci când dezinformarea incurabilă vine dinspre oficialii unui guvern”, a adăugat Johnson, care a criticat conspirațiile lansate de China.

În ultimele săptămâni, chinezii au lansat diverse teorii prin care au încercat să explice că noul coronavirus nu își are originea la Wuhan, în provincia Hubei.

Citeste si...  Uraganul vine din Costa Rica. Se numește Udrea și Bica

Coronavirus Chinezii cer americanilor fișele medicale ale participanților la Jocurile Militare Mondiale
Primul care a indus ideea că americanii sunt în spatele virusului a fost purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Zhao Lijian. Tensiunile au fost întreținute de președintele SUA, Donald Trump, care s-a referit în repetate rânduri la COVID-19 cu expresia ”virus chinezesc”.

Mai nou, chinezii au îmbrățișat teoria lui George Webb, un jurnalist de investigații american, care pretinde că ciclista Maatje Benassi este ”pacientul zero”.

Potrivit lui Webb, considerat un ”conspiraționist” de New York Times, Benassi ar fi adus la Wuhan virusul, creat în laboratoarele americane, când a participat la Jocurile Militare Mondiale.

Ca să întărească ideea promovată de Webb, presa din China îl citează pe Li Haidong, un profesor de studii americane din Beijing. Acesta susține că Washington trebuie să publice imediat fișele medicale ale sportivilor participanți la Jocurile Militare, pentru ”a ajuta studiul științific asupra originii virusului”.