Featured, International

SUA acuză China că a ascuns epidemia de COVID-19

În ultimele zile am fost martorii unei noi șarje a presei liberale de peste Ocean împotriva președintelui SUA, acuzat pentru lipsa de reacție in fata pandemiei. Donald Trump a ripostat spunând că a avut ”reacția perfectă”. Adevărul pare să fie undeva la mijloc. Și tot undeva la mijloc se întâlnesc cei doi rivali – președintele și presa de mainstream. Există prin urmaare un inamic comun, iar acesta este China.

AP: Beijingul a ascuns epidemia
În câteva zile am observat o avalanșă de articole publicate de The New York Times, The Washington Post și Associated Press care sugerează că suspiciunile despre ascunderea epidemiei din China se pot dovedi adevărate. Ba chiar mai mult, oficiali americani încep să se aplece asupra teoriilor ce susțin că virusul a fost creat într-un laborator din China. Avem de-a face cu o contraofensivă a SUA la ”diplomația măștilor” lansată de China în luna martie, cu o încercare a Vestului de a pune la colț conducerea de la Beijing și de a lua prim-planul în lupta cu virusul.

Associated Press susține că ”a obținut documente interne” care ar dovedi că președintele Xi Jinping și alți lideri de la Beijing ar fi știut, cu o săptămână înainte de momentul anunțului oficial, că virusul se transmite de la om al om și că există riscul unei epidemii de proporții. Potrivit modelărilor matematice citate de AP, ascunderea acestui fapt vreme de șase zile a făcut ca numărul global al cazurilor de covid-19 să fie de peste două ori mai mare decât în situația în care Beijingul ar fi comunicat informația imediat. Același lucru este valabil și pentru epidemia din Wuhan. Se pare că guvernul chinez ar fi ascuns și mai mult gravitatea situației din țară, dacă nu ar fi apărut un caz de covid-19 în Thailanda, pe 13 ianuarie.

Documentele citate de Associated Press mai sugerează că guvernul de la Beijing le-a închis gura medicilor, un lucru pe care liderii chinezi l-au negat până acum, în ciuda morții doctorului Li Wenliang, care a fost pedepsit pentru că a avertizat asupra noului virus și apoi a murit tratându-i pe bolnavi.

Pe 14 ianuarie a avut loc o teleconferință a șefului Comisiei Naționale de Sănătate din China, Ma Xiaowei, cu oficialii din sănătate din provinciile chineze. Sarcina lui Ma era să transmită în teritoriu indicațiile președintelui Xin Jinping și ale premierului Li Keqiang. Comisia de Sănătate a precizat într-un fax că teleconferința a fost organizată datorită cazului raportat în Thailanda și a posibilității ca virusul să se răspândească din cauza mișcărilor masive de populație de Anul Nou chinezesc.

Documentele obținute de AP arată că oficialii chinezi considerau deja că transmiterea de la om la om este posibilă și că ”situația s-a schimbat semnificativ” din cauza cazului din Thailanda, care arată că virusul se răspândește și peste hotare. Numai că liderii chinezi au preferat să țină totul ascuns, pentru a nu crea panică și pentru a permite desfășurarea normală a unor evenimente politice importante de la început de an. Au trecut șase zile până când Xi Jinping a facut primul anunț oficial privind epidemia, pe 20 ianuarie.

”Amânările pot susține acuzațiile președintelui Donald Trump cum că secretul păstrat de guvernul chinez a amânat răspunsul global la epidemie”, scrie AP, care arată că documentele pe care le citează pot susține și poziția lui Trump de a acuza China pentru izbucnirea epidemiei, mergând până la a cere despăgubiri Beijingului.

Virusul ”evadat” din laborator
Toate cele de mai sus relatate de AP, Washington Post și New York Times ar putea fi doar simple speculații, dacă nu am remarca modul planificat în care sunt diseminate. La fel ca și în cazul campaniei de PR a ajutoarelor chinezești trimise în toate colțurile lumii, însoțite de articole elogioase în presă, observăm o contraofensivă concertată a presei americane, a administrației SUA și a Armatei SUA. Pentru moment, acuzațiile la adresa Chinei sunt menținute la modul dubitativ. Însă este limpede că tot ceea ce, în urmă cu nici două luni, era catalogat a fi teorie a conspirației a ajuns acum pe prima pagină a marilor publicații americane, în briefingurile de presă ale președintelui și în declarațiile șefului Statului Major Interarme de la Washinton.

Potrivit publicației Defense One, șeful Statului Major Interarame, generalul Mark Milley, a declarat, pe 14 aprilie, că serviciile americane au analizat informațiile cum că noul virus își are originile nu într-o piață de animale din China, ci într-un laborator militar. ”Au fost multe zvonuri și speculații într-o zonă a presei, pe bloguri și site-uri, etc.”, a spus Milley. ”Nu ar trebui să va surprindă că me-au interesat aceste lucruri și o bună parte a comunității de informații a studiat atent aceste lucruri”. ”În acest moment nu este concludent. Majoritatea probelor indică o origine naturală, însă nu știm sigur”, a spus generalul. Este de notat o schimbare de poziție din partea Armatei SUA și a comunității de informații, pentru că, cu doar câteva zile înainte, comandantul medicilor militari, generalul Paul Freidrichs, avusese un răspuns limpede când a fost intrebat dacă virusul a fost produs într-un laborator din China: ”NU”.

Se poate specula că există o coordonare între administrația Trump, Armată și presa care, de obicei, îl atacă pe președinte. De ce? Pentru că, la briefingul de miercuri, președintele Trump a declarat următoarele despre polemica pe marginea virsului creat în laborator, la Institutul de Virusologie din Wuhan: ”Auzim tot mai mult despre povesea asta… examinăm în profunzime această situație oribilă”.

Apoi a urmat o întrebare legată de discuția dintre Donald Trump și președintele Xi Jinping. ”Ați vorbit cu el despre îngrijorările legate de protocoalele de securitate de la laborator?”. Răspunsul lui Trump: ”Nu vreau să vorbesc despre această conversație cu el despre laborator. Nu vreau să vorbesc”.

Secretarul de Stat Mike Pompeo a fost mult mai tăios decât președintele. La câteva ore după declarațiile lui Trump, Pompeo a spus următoarele, pentru Fox News: ”Știm că virusul a apărut în Wuhan” și a subliniat că Institutul de Virusologie este la câșiva kilometri de piața de animale a orașului. ”Vrem ca guvernul Chinei să fie mai deschis” și să explice ”cum s-a răspândit acest virus”, a spus Pompeo.

Desigur, Institutul de Virusologie din Wuhan a negat informațiile cum că virusul ar fi fost produs acolo. Iar diplomația chineză a arătat că OMS a stabilit că nu există dovezi că virusul ar fi fost creat în laborator. Inutil să mai adăugam că administrația SUA nu mai are încredere în OMS, a acuzat această agenție ONU că este ”sino-centrica” și a întrerupt finanțarea americană pentru OMS.

Speculațiile pe marginea laboratorului din Wuhan au pornit în urmă cu două luni. Însă a durat până ca presa ”credibilă” să preia informațiile oferite de cei pe care îi acuza că sunt colportori ai teoriilor conspirației. The Washington Post a arătat că Departamentul de Stat a primit doua telegrame, in 2018, care avertizau că laboratorul are protocoale de securitate slabe, asta deși era primul laborator de virusologie din China care a obținut certificarea internaționala a celor mai înalte standarde de securitate. Prima telegramă, scrie Washington Post, arată că la Wuhan se făceau experimente cu coronavirsuri pe lilieci, virusuri ce au potențial de tramsmitere la om și care ar putea provoca o nouă epidemie de timpul SARS.

 

blank