STS reacționează după ce în presă a apărut o înregistrare a unui apel la 112, în care operatoarea o jignește pe femeia care sunase să ceară ajutor. „STS condamnă ferm atitudinea și limbajul operatoarei care a preluat cazul”, și va lua „cele mai drastice măsuri”, se arată într-un comunicat de presă.

„Modul de abordare în relația cu apelantul încalcă reglementările interne referitoare la etica și deontologia profesională, aducând atingere onoarei, reputației și demnității persoanelor cu care operatorul 112 a intrat în legătură în exercitarea atribuțiilor de serviciu. La nivelul instituției a început cercetarea privind modul de gestionare a apelului de către acest operator”, se arată într-un comunicat al STS.

Femeia nu mai are voie să preia apeluri de urgență, potrivit comunicatului.

„Operatorii 112 sunt instruiți să opereze apelurile în mod egal pentru toți apelanții, indiferent de naționalitatea acestora, de etnie, de nivelul de pregătire sau de gen. Aplicarea de tratamente diferențiate în procesarea apelurilor de urgență este interzisă, fiind obligatorie respectarea întocmai a principiului egalității, fără nicio formă de discriminare”, se mai arată în comunicat.

Citeste si...
STS este implicat într-un scandal internațional

Reacția vine după ce o femeie de etnie romă a fost jignită de operatoarea de la 112, când a sunat să reclame că a fost victima unei agresiuni.

Femeia, de etnie romă, cu un copil în brațe, a fost oprită de șofer să urce într-un autobuz, în Zalău. Bărbatul a și lovit-o. Iar când a sunat la 112, victima a fost din nou agresată, verbal, de operatoarea care a răspuns la apelul ei.

„Trăzni-v-ar! Du-te drecu!”, i-a spus operatoarea apelantei.

sts , zalau, incident 112, operatoare 112