Preşedintele american Donald Trump plănuieşte să vină cu o nouă propunere pentru democraţi în discursul său de sâmbătă, într-un efort de a pune capăt perioadei de închidere parţială a guvernului, conform unui oficial important al administraţiei sale, scrie CNN.

Trump a anunţat vineri pe Twitter: „Voi face un anunţ important privind criza umanitară de la graniţa de sud şi închiderea parţială a guvernului mâine după-amiază de la 15:00 de la Casa Albă”.

Trump a lăudat şi Partidul Republican pentru abordarea din negocierile cu democraţii: „Nu am văzut niciodată Partidul Republican atât de unit. Nu au cedat deloc privind problema securităţii naţionale şi de la graniţe. Un lucru frumos, mai ales când auzi retorica democraţilor privind graniţe deschise, taxe mari şi infracţiuni. Opriţi infractorii şi drogurile acum!”, scrie News.ro.

Oficialul a declarat pentru CNN că ideea lui Trump este să vină cu o ofertă pentru a-i convinge pe democraţi să participe la negocieri. Cel mai probabil, Trump nu va da înapoi de la cererea sa privind zidul la graniţa cu Mexicul, însă acest plan va oferi alte concesii.

Totuşi, planul nu este bazat pe negocieri cu democraţii iar oficialii Casei Albe nu sunt încrezători că va schimba ceva major în discuţii, pentru că democraţii au refuzat anterior să vină cu o altă propunere. În schimb, ei au insistat ca preşedintele să redeschidă guvernul şi abia apoi să existe negocieri privind securitatea la graniţă.

Citeste si...  La Washington se cere demisia lui Trump

Oficialul a adăugat că discuţiile privind declararea de urgenţă naţională sunt în desfăşurare în administraţie şi că preşedintele nu va anunţat o decizie privind acest lucru în discursul de sâmbătă. Totuşi, nimic nu este definitiv până nu este anunţat de preşedinte.

Trump a anunţat vineri că se va adresa naţiunii sâmbătă la ora locală 15:00 de la Casa Albă. Discursul va avea loc în a 29-a zi de când guvernul este închis parţial.

Negocierile privind securitateai la graniţă dintre democraţi şi Trump sunt într-un impas de câteva săptămâni din cauza faptului că Trump cere o finanţare de 5,7 miliarde de dolari pentru un zid la graniţa cu Mexicul iar democraţii refuză să îi ofere aceste fonduri.

Întrebată de discursul de sâmbătă, secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat: „Nu o voi lua înaintea preşedintelui dar vă pot asigura că va continua să lupte pentru securitatea la graniţe, va continua să caute o soluţie pentru a opri criza umanitară şi naţională de la graniţă”.

Întrebată dacă în opinia sa criza umanitară şi de securitate de la graniţă este o urgenţă naţională, Sanders a refuzat să comenteze.

„Din nou, nu o voi lua înaintea preşedintelui. Va face acel anunţ după-amiază. Sugerez ca toată lumea să se uite”, a afirmat ea.