Guvernul condus de Viorica Dăncilă a aprobat, în ședința de joi, Strategia 5G pentru România, prin hotărâre de guvern. Potrivit Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, vor fi create 250.000 de noi locuri de muncă și vor fi create beneficii de peste 4,7 miliarde de euro.

„Guvernul își propune un program ambițios de implementare a noii generații tehnologice în comunicațiile mobile, prin adoptarea Strategiei 5G pentru România și proiecția următoarelor decenii de evoluție în domeniul comunicațiilor. Noua generație de tehnologie mobilă, 5G, va crea un mediu de conectivitate mult superior generației 4G și va contribui în mod semnificativ la incluziune și creșterea productivității în economie”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, potrivit unui comunicat al MCSI.

Potricit sursei citate, documentul „are ca obiectiv fundamental stabilirea parcursului implementării tehnologiei mobile 5G în condiții de securitate informatică, pentru a valorifica oportunitățile pe care dezvoltarea sectorului comunicațiilor le aduce economiei, societății, cetățenilor și științei”.

„Strategia 5G pentru România a făcut subiectul unei largi consultări publice și a înglobat propunerile și punctele de vedere ale industriei și experților, pentru un larg consens și cunoașterea etapelor care vor fi parcurse de România în procesul de dezvoltare a serviciilor de comunicații și aplicațiilor 5G. Procesul de consultare publică a transmis pieței semnalul că Guvernul se pregătește pentru adopția noilor tehnologii și construcția infrastructurii de comunicații a viitorului și a încurajat pregătirile operatorilor în comunicații, furnizorilor de servicii, mediului academic etc. pentru întâmpinarea acestor evoluții în domeniul digital, în condițiile în care în România traficul de date mobile s-a dublat anual în ultimii patru ani, iar densificarea numărului de sectoare instalate în rețelele mobile a avut un ritm mediu anual de creștere de peste 20%”, se mai arată în comunicat.

Potrivit MCSI, adoptarea acestei strategii plasează România alături de 12 state dezvoltate care au lansat strategii 5G, printre care Austria, Danemarca, Franța, Germania și Italia.

Citeste si...
Fondurile pentru programul HIV/SIDA pe trimestrul I, insuficiente

„Strategia 5G prezintă un diagnostic complex al gradului de pregătire a României pentru implementarea 5G, identifică beneficiile majore pentru economie și societate în implementarea noii generații tehnologice mobile în materie de conectivitate, digitalizarea afacerilor, lansarea de noi tehnologii facilitate de 5G și securitate cibernetică. De asemenea, strategia identifică necesitățile investiționale pentru dezvoltarea acoperirii teritoriale cu rețele de comunicații precum și barierele actuale în calea tehnologiei 5G, pentru care propune soluții”, precizează ministerul.

Potrivit acestuia, strategia 5G pentru România „proiectează un plan de acțiune cu sarcini și termene concrete pentru implementare, vizând lansarea serviciilor în 2020 și acoperirea cu servicii 5G a tuturor centrelor urbane și a principalelor rute de transport terestru până în 2025”.

„Printre principalele repere ale planului de acțiune al Strategiei 5G se află: desfășurarea licitației pentru acordarea licențelor de utilizare a frecvențelor radio, transpunerea Codului European al Comunicațiilor Electronice, adaptarea regimului de autorizare a lucrărilor de construcții în sens favorabil dezvoltării rețelelor 5G”, subliniază MCSI.

„Atât Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale cât și alte instituții cu atribuții în domeniu vor intensifica informarea autorităților locale, a cetățenilor, a mediului de afaceri, mediului academic și comunităților privind beneficiile 5G și efectele acestor tehnologii în societate și vor continua alinierea cu statele membre pentru armonizarea implementării cu linii directoare adoptate la nivelul Comisiei Europene și statelor membre”, se mai arată în comunicat.

În plus, Ministerul Comunicațiilor mai spune că „prin implementarea acestei strategii, România va cataliza dezvoltările economice și sociale induse de tehnologie, va dezvolta capitalul uman, estimându-se crearea a peste 250 mii locuri de muncă și a unui efect de multiplicare a integrării noilor tehnologii în viața economică de peste 4,7 miliarde euro, contribuind astfel la realizarea obiectivelor UE de a deveni lider global în tehnologia 5G”.

ministerul, comunicatiilor 5g, 5g romania,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.