Preşedintele-director general al TVR, Stelian Tănase, a reînnoit invitaţia pentru Victor Ponta şi Klaus Iohannis de a participa la o dezbatere comună înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică şi le-a propus celor două staffuri de campanie să aibă o întâlnire la TVR luni, la ora 14,00, potrivit Agerpres.

tanase_evz_ro_78500600

„Fac apel în ultimul ceas la cele două forţe politice aflate în competiţie, la staff-urile lor de campanie şi la candidaţi să accepte oferta SRTv. Este o încercare de a salva situaţia. Este de asemenea o propunere onestă de compromis, credem, acceptabilă pentru cei doi candidaţi. Vă asigur de echidistanţa, neutralitatea şi profesionalismul nostru. În spiritul democraţiei, vă rog să înţelegeţi că spaţiul public are nevoie de aceste dezbateri lămuritoare. Numai aşa electoratul va putea alege în cunoştinţă de cauză la 16 noiembrie pe cel mai bun în funcţia preşedinte al României. Fac un apel la raţiune. Măcar acum, în al 12-lea ceas, vă cer să ajungeţi la o înţelegere şi să acceptaţi propunerea aceasta. Aştept încrezător un răspuns pozitiv din partea celor doi candidaţi”, a spus Stelian Tănase duminică la TVR, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Televiziunii Publice.

În opinia preşedintelui-director general al TVR, posibilitatea ca „să nu se desfăşoare nicio dezbatere televizată în direct între cei doi candidaţi” ar duce la „un deficit de democraţie major şi s-ar da un exemplu rău tuturor”.

„Opinia publică are dreptul la măcar o dezbatere televizată în direct, dacă nu la mai multe, în care cei doi candidaţi – domnii Victor Ponta şi Klaus Iohannis – să se întâlnească faţă-n faţă. Dorim să aflăm astfel ce-şi propun să facă cu România în următorii ani”, a afirmat Tănase, precizând că TVR este obligată, „prin misiunea sa aşa cum e descrisă de lege, ca singura televiziune publică”, „să organizeze aceste dezbateri în beneficiul publicului”, deoarece „în Europa există practica prin care televiziunea publică este aceea care organizează dezbaterile din timpul campaniilor electorale”.

Televiziunea Română a lansat pe 3 noiembrie propunerea organizării uneia sau mai multor dezbateri electorale între Victor Ponta şi Klaus Iohannis şi i-a invitat pe cei doi candidaţi rămaşi în cursa prezidenţială să participe, la ora 14,00, la sediul televiziunii publice, la o primă întâlnire pentru o discuţie în acest sens.

Potrivit unui comunicat al TVR, dezbaterea urma să se desfăşoare la sediul SRTv sau la Palatul Parlamentului şi ar fi putut avea mai mulţi moderatori, agreaţi de ambele părţi, reprezentând SRTv, Antena 3, B1 TV, România TV şi Realitatea TV.

„SRTv va oferi semnalul tuturor televiziunilor, temele de dezbatere referindu-se la: atribuţiile preşedintelui, probleme de politică externă şi de politică internă. Detaliile pot fi stabilite, de comun acord cu staff-urile de campanie, începând cu prima rundă de negocieri. Orice alte formule pot fi discutate la prima întâlnire între reprezentanţii dumneavoastră şi cei ai SRTv”, se menţiona în invitaţiile trimise celor doi candidaţi.

Citeste si...  Politologul Stelian Tănase: Întrebările propuse de Iohannis pentru referendumul pe justiție sunt prea complicate