Fostul sef de la TVR, Stelian Tănase a comentat pe blogul personal ultimele evenimente de pe scena politică.

stelian_tanaseradiocluj_ro_17814200

”Aseară am văzut pe toate televiziunile (pînă și tvr a intrat in direct – că nu era ceva de rău ca la Club Colectiv) un Iohannis aproape dinastic. Avea în față guvernul lui, cum și-a dorit un an de zile, incă de la victoria contra lui Ponta – între timp dispărut din peisaj. Frumos cadou aniversar, un guvern! A fost o perioadă lungă în care Iohannis mai mult nu a apărut în public. A călătorit, și-a văzut de viața lui privată. Probabil că și-a făcut răbdădător lecțiile. A studiat jungla politică bucureșteană.

Iohannis cum a avut o ocazie – o neatenție a adversarului – și a mutat ca un campion. Dovadă că s-a adaptat în sfîrșit la politichia bucureșteană. Cine l-a desconsiderat a greșit. Iohannis a stat ascuns la Cotroceni, pritocind planul cu care să-și consolideze puterea. Adică să scape de Ponta. Or, pentru asta avea nevoie de un guvern al său, cu oameni puși de el, care nu au partide în spate ca să îi facă, D-ne ferește, opoziție. Iohannis a vrut să fie play-maker-ul de pe această scenă. Sau mai pe românește – păpușarul șef. Cioloș e o jucărie in mîinile lui, nu se îndoiește cred nimeni.

Nu văd pe nimeni acum care să îndrăznească să-l miștocărească, să-l jignească în public, cum a făcut Ponta, care cam uitase că se terminase campania electorală și ar fi trebuit să revină la un ton politicos. Dar Ponta prea are golăneala în fire ca să se potolească. Iohannis a înghițit un an de zile paradele de dl Goe ale fostului primministru. A așteptat la cotitură și a devenit intr-o noapte, cînd lumea se aștepta mai puțin, Nr.1 în politica românească. Nu știu cit va dura dar deocamdată controlează jocul. Jocul greșeala așteaptă, se spune la șah. Azi suntem intr-un regim prezidențial. Cind l-am auzit odată pe Crin Antonescu spunînd că sub Iohannis va fi un regim prezidențial nu l-am crezut se adeverește, a avut dreptate. S-a instalat chiar mai repede decît ne-am fi așteptat.

Citeste si...  Stelian Tănase sustine că Dragnea nu stă bine deloc

Semnele erau că va fi un președinte flegmatic, comod, dus de nas de politicieni, mai ales de nevastă și de anturajul de consilieri de la Cotroceni. Posibil, dar în împrejurarea care s-a deschis cu 30 octombrie a jucat bine o partidă dificilă. Profitînd de aversiunea opiniei publice față de clasa politică, Iohannis a lovit-o dur, de KO. A făcut un guvern de tehnocrați, a se citi un guvern aflat la discreția lui, nu a partidelor. A trimis partidele acasă. A eliminat partidele mai repede decit a reușit Carol al doilea, care nici el nu iubea partidele, și a reușit să și le subordoneze. S-a văzut la votul din Parlament ieri. Guvernul Cioloș a trecut ca prin gară, fluierînd. PSD și PNL plus alții și-au dat mîna și au votat pentru acest guvern pe baza unui acord politic convenit cu Iohannis. Toți, cum era de așteptat, vor să fie în tabăra învingătorului.

De acum vom vedea intrigile dezvoltîndu-se cam așa. Și unii și alții vor bate la ușile Cotrocenilor cerînd să fie primiți de Iohannis. Vor ajunge la ușa lui Dan Mihalache în cel mai bun caz. Și pînă ieri s-a jucat așa, dar solicitanții proveneau exclusiv de la liberali. Ei veneau să ceară instrucțiuni, să se pună bine cu șeful, să jure fidelitate și să-și denigreze colegii. De acum încolo in acest joc de umbre se află toată lumea, toți protagonistii politici. De acum toate drumurile în politica românească trec pe la Cotroceni. Cine nu a aflat asta, va fi impins in margine și apoi eliminat.

Un singur detaliu la final. M-a surprins plăcut ora tîrzie a depunerii jurămîntului, apoi a prezentării miniștrilor cu Iohannis de față. Aseară președintele și-a schimbat tabieturile, a lucrat zi lumină. Probabil de bucurie că i-au ieșit jocurile. De obicei la ora 16,00 la Palatul Cotroceni se închid luminile și liota de consilieri pleacă acasă. Programul se încheie, ca la primăria lui Piedone. E vorba totuși de aceiași administrație, să nu ne mire.”, scrie Stelian Tănase pe blogul său.