Institutul Naţional de Hidrologie de Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod roşu de inundaţii pentru miercuri, 27 mai, întrele orele 7.05 şi 14.00, în judeţele Satu Mare, Sălaj şi Maramureş.
Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL în bazinele hidrografice Maja, judeţele Satu Mare şi Sălaj, Sălaj, judeţele Sălaj şi Maramureş şi Bărsău, judeţul Maramureş, informează INHGA.
Avertizări cod galben există şi în bazinele hidrografice ale râurilor Valea Roşie, Beiuşele, Crăiasa, Valea Neagră, Sighişel, Crişul Nou, Crişul Văratecului, Crişul Pietros, în judeţul Bihor.
inundatii_50_02d99b0f37
 6 localităţi din judeţul Maramureş şi 31 de localităţi din judeţul Sălaj sunt afectate de inundaţii. 60 de case și gospodării au fost afectate de inundaţii în Maramureş, iar circulația este restricționată pe un singur sens pe Drumul European 58 și pe drumurile județene 108 A și 193. În Sălaj, două şcoli au fost închise şi zeci de persoane evacuate.
 
Stare de alerta a fost prelungita, miercuri la pranz, in nordul tarii. Codul rosu de inundatii a fost prelungit de catre hidrologi. Astfel, in intervalul 27.05.2015 ora 14:00 – 28.05.2015 ora 02:00 pe râul Crasna, in judeţele Sălaj şi Satu Mare şi la nivel local pe râul Barcău in judeţul Sălaj, cotele apelor vor continua sa creasca, sustin hidrologii.
Probleme sunt si pe afluenţii mici ai Someşului din judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare, afluenţii Someşului Mic (aval s.h. Cluj) – judeţul Cluj, Crasna bazin superior, amonte confluenţă Zalău – judeţul Sălaj, afluenţii Someşului Mare amonte s.h. Beclean şi bazinul superior al Someşului Mare amonte s.h. Rodna – judeţul Bistriţa Nasăud, Valea Roşie (afluent al Crişului Negru) – judeţul Bihor, Barcău –judeţele Sălaj şi Bihor. Rauri pentru care hidrologii au emis cod portocaliu de inundati.
Pana in acest moment, 18 localitati din 7 judete din nordul tarii au fost afectate de viitura. Potrivit Ministerului de Interne, 42 de locuite au fost inundate, iar 104 de anexe gospodaresti sunt sub ape. 42 de familii din judetele Salaj, Maramures si Satu Mare au fost evacuate din calea apelor. Mai multe scoli au fost inchise din cauza vremii.
Citeste si...
Franta, in alerta! Masuri drastice de securitate