Stapanii de sclavi de la Berevoiesti, condamnati,patru bărbaţi şi două femei, judecaţi în cazul sclaviei de la Berevoieşti, judeţul Argeş, au fost condamnaţi definitiv la pedepse cuprinse între 4 şi 10 ani de închisoare.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Argeş au pus în aplicare, joi, şase mandate de executare a pedepsei cu închisoarea în cazul a patru bărbaţi şi două femei din comuna Berevoeşti.Cei şase au fost condamnaţi la închisoare între 4 şi 10 ani pentru infracţiunea de trafic de persoane.Este al doilea lot de persoane condamnate definitiv în cazul sclaviei de la Berevoeşti.

În septembrie 2017, alte cinci persoane au fost condamnate la închisoare cu executare în dosarul privind cazurile de sclavie de la Berevoeşti, judeţul Argeş, pedepsele fiind cuprinse între 3 ani şi 5 ani şi patru luni. În iunie 2018, alte şapte persoane au fost condamnate definitiv, cea mai mare pedeapsă fiind de 8 ani şi 8 luni de închisoare.

Bătuţi cu biciul şi ţinuţi în lanţuri

Din 2008 şi până în vara anului 2016, în localitatea argeşeană Berevoeşti, mai multe grupuri infracţionale au recrutat 40 de persoane minore şi majore şi le-au constrâns, prin inducere în eroare sau chiar răpire, la executarea de munci sau la practicarea cerşetoriei, scrie în rechizitoriu.

Victimele erau bătute, nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi, erau legate cu lanţuri sau chingi sau încuiate pe timpul nopţii, ca să nu poată fugi.

„În unele cazuri, victimele erau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate de către membrii grupurilor infracţionale la domiciliile lor, unde aceştia prin constrângere forţau victimele să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor, cât şi în proximitatea localităţii, respectiv : să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice”, se arăta într-un comunicat de presă al DIICOT.

Citeste si...  Iata cum i-a dat peste cap Dăncilă planurile fiscale ale lui Valcov

Primarul, complice cu stăpânii de sclavi

Liderii de la judeţ îl acuză pe primarul din comună că ştia ce se întâmplă în legătură cu minorii obligaţi să muncească, dar nu a făcut altceva decât să efectueze „formal” o aşa-zisă anchetă socială, în urma căreia nu a descoperit nimic.

Primarul din Berevoeşti, Florin Proca, s-a retras, iulie 2016, temporar, din PSD, pentru „a proteja imaginea partidului”, edilul conducând în continuare localitatea unde s-au înregistrat cazurile de sclavie în urma cărora 37 de persoane au fost arestate preventiv, iar una se află în arest la domiciliu.

Întrebat de corespondentul Mediafax despre retragerea din PSD, Florin Proca a răspuns: „Vă rog mult de tot să discutaţi cu purtătorul de cuvânt al partidului”.

Mărturii cutremurătoare ale unui fost sclav din cătunul din Berevoeşti

Amănunte cutremurătoare au ieşit la iveală, în martie 2017, din dosarul „Stăpânii de Sclavi” din Argeş. În rechizitoriul care conţine sute de pagini, procurorii au descris chinurile cumplite la care erau supuse zeci de persoane, printre care şi copii. Unul dintre tineri spunea că timp de şase ani a fost ”doar sclav”.

„<>, aşa mă strigau. Mădălin îmi mai ziceau când eram prin sat, cu lemne, dacă se întâmpla să fie vreun român pe la poartă şi să audă ce vorbim. Altfel, prin sat pe la ei îmi ziceau doar slavule sau cine ştie cum. Niciodată nu eram Mădălin”, spunea Mădălin Velcea, una dintre victime.