Sportul romanesc in deriva

Sportul romanesc in deriva
Sportul romanesc in deriva

Din pacate in ultimii ani sportul romanesc trece printr-o perioada neagra. Nu mai reusim sa obtinem performante remarcabile pe plan mondial si de cele mai multe ori terminam competitiile pe ultimele locuri. Nu prea ne pica bine nici noua sa ne privim sportivii in intrecerile mondiale alaturi de alte tari si sa asistam la niste esecuri monumentale. Tin sa precizez ca aici fac referire doar la Jocurile Olimpice. Se pare ca tara noastra nu a fost un adversar redutabil atunci cand vine vorba de Jocurile Olimpice. Noi nu am reusit la Jocurile de Iarna sa obtinem decat o singura medalie, la bob. Si acea medalie a fost obtinuta acum foarte mult timp, pe cand nici macar nu existau transmisiunile LIVE in tara noastra. Pentru noi succesul dureaza doar cativa ani si ajungem sa ii uitam pe cei care au reusit sa aduca victorii de neuitat tarii noastre.

Sporturile care incep sa moara incet, dar sigur, pe plan national sunt atletismul, handbalul si fotbalul. Primul mentionat este atletismul si aici ma refer la gimnastica in special. Inainte eram o forta mondiala, atunci cand venea vorba de gimnastica si chiar am fost legendari prin reusitele celebrei gimnaste, Nadia Comaneci. Ea este singura sportiva care a reusit sa obtina un 10 curat. Probabil este si sigura sportiva din lume care a reusit sa faca un exercitiu perfect de la inceput pana la final. Pana acum un an am mai avut si noi echipa la gimnastica de calibru cu ajutorul antrenorilor Belu si Bitang, insa majoritatea sportivelor din lotul national si-au anuntat retragerea. Fata de acum 10-15 ani cand copiii se ingramadeau sa se inscrie la cluburi, acum totul s-a schimbat radical. Majoritatea copiiilor isi petrec timpul in fata calculatorului si nu mai isi dau interesul pentru sport.

Trebuie sa trecem in revista si handbalul atunci cand vine vorba de sporturile care incep sa isi piarda din calitate la noi in tara. Eram mandrii pana anul trecut ca avem o echipa de hanbal la fete care se batea de la egal la egal cu cele mai puternice tari in Champions League. Acum, din pacate, Oltchim nu mai este aceeasi echipa, din cauza problemelor financiare, majoritatea fetelor din lot preferand sa plece la echipe puternice din afara. La handbal am avut si cea mai buna jucatoare din lume, Neagu. Din pacate, handbalul este si el un sport pe cale de disparitie atunci cand vine vorba de performante pe plan european sau mondial.

Romania este tara in care cel mai iubit sport este fotbalul. Cu totii am urmarit celebrele meciuri in care Steaua a reusit sa aduca mandrie tarii noastre si performante de neegalat. Probabil toata lumea cunoaste istoria Stelei si mai ales celebra perioada a anilor 80 in care Steaua a reusit sa castige Cupa Campionilor (1986). Din pacate acele vremuri au fost demult, iar acum fotbalul incepe sa se duca si el la vale. Falimentul cluburilor este un subiect la ordinea zilei si mari cluburi de traditie au ajuns sa pice in divizii secundare din cauza acestor probleme (Ex: Rapid, Craiova, Poli Timisoara). Inainte era o adevarata placere sa vezi in cupele europene cum marile echipe romanesti se bat cot la cot cu gigantii Europei pentru un loc in finalele celor mai cunoscute competitii (CHL si EU). De vreo doi ani si fotbalul romanesc sufera din cauza crizei economice iar multe cluburi au fost nevoite sa renunte la jucatori de calitate pentru a-si mai lungi durata de supravietuire in Liga1. Singura echipa care ne mai face sa speram la meciuri istorice in cupele europene este Steaua, dar si aici au aparut o multime de probleme de cand patronul a fost inchis. Este pacat ca nu se investeste in sport deloc si o sa ajungem sa nu mai avem cu ce ne lauda pe plan international. Pana acum doar sportul mai ne-a tinut si pe noi in viata, Europa afland de Romania doar prin intermediul unor sportivi celebri precum Gheorghe Hagi, Nadia Comaneci, Ilie Nastase.

Nu cred ca in urmatorii 10 ani o sa mai reusim sa scoatem talente in lumea sportului din cauza conditiilor in care se lucreaza acum. Nu mai sunt sali speciale unde sportivii sa se antreneze si nici antrenori de calitate care sa isi duca elevii spre culmile victoriei.

Citeste si...  Măgarul ţiganului a murit prin "reducerea economică" a porţiei de coceni