Oamenii de ştiinţă au descoperit că poate fi la de eficient ca un power drink pentru sportivi

lapte

Iubitorii de sport ar face bine sa aiba mereu cu ei o cutie de lapte! Au descoperit acest lucru cercetatorii canadieni de la Universitatea McMaster. Ei au comparat rezultatele obtinute de persoane care au consumat bauturi pentru sportivi, dupa ce au facut exercitii la sala de forta, cu cele ale unor persoane care au baut 500 ml de lapte degresat dupa aceleasi exercitii.

Diferentele sunt remarcabile in cazul celor care au consumat lapte: o crestere mai accentuata a masei musculare combinata si cu reducerea procentului de grasime, atat in cazul femeilor cat si in cel al barbatilor care au participat la studiu. Explicatia oamenilor de stiinta: atunci cand faci efort, cea mai buna combinatie de nutrienti pe care o poti gasi intr-o bautura pentru sportivi trebuie sa contina calciu, proteine si vitamina D. Aceasta combinatie se gaseste in mod natural in lapte, iar cel degresat elimina si riscul de a pune kilograme in plus!

Laptele nu e insa doar o sursa buna de nutrienti! Deoarece contine 87% apa, este excelent si pentru rehidratarea sportivilor, a celor care fac miscare si mai ales pentru rehidratarea copiilor care fac efort fizic. Un alt studiu recent a aratat chiar ca laptele ar putea fi mai indicat decat apa atunci cand vrem sa-i ferim pe cei mici de deshidratare. Dr. Serban Damian, nutritionist sportiv acreditat de Comitetul International Olimpic, explică de ce dupa un meci de fotbal in toiul verii e mai bine sa le dam celor mici un pahar de lapte decat unul de apa: „Laptele pare sa fie o alegere mai buna decat fie o bautura pentru sportivi sau apa, deoarece este o sursa de proteine de inalta calitate, carbohidrati, calciu si alti electroliti. Laptele inlocuieste sodiul pierdut prin transpiratie si ajuta organismul sa retina mai bine apa.”

Asa ca n-ar fi de mirare ca peste cativa ani sa vedem cum cutiile de lapte devin o parte obisnuita din „echipamentul” sportivilor. Si, de ce nu, poate ca in timpul meciurilor fotbalistii vor profita de intreruperi pentru a se hidrata rapid cu un pahar de lapte!

Citeste si...  FOTO: Dj Miki Love grasa cu 30 kg in plus, a slabit, a pozat goala