Spionajul rus face efortul de dezinformare sunt concentrate pe publicul din SUA şi din Occident, vizată fiind și România. Trei site-uri în limba engleză, legate de aparatul de stat de la Kremlin şi de spionajul militar GRU, care se ocupă cu promovarea dezinformărilor despre coronavirus sau alte subiecte, au fost identificate de oficialii americani

Spionajul rus face eforturi de deimformare cu cele trei site-uri care ar avea legătură cu agenţia de ştiri rusească InfoRos, care controlează şi Infobrics.org şi OneWorld.press. Aproximativ 150 de articole despre reacţia la pandemia de coronavirus, inclusiv conţinut care punea Rusia într-o lumină bună şi denigra SUA, pe acest subiect, au fost indentificate în iunie, potrivit AP.

Printre subiecte s-au numărat articole care sugerau că Rusia a trimis ajutoare substanţiale în SUA, pentru a ajuta în lupta cu pandemia, sau care amplificau teoriile provenite din China, care alimentau conspiraţia că noul coronavirus ar fi o armă biologică.

Scutul de la Deveselu, țintă a spionajului rus
În decembrie 2018, InfoRos era considerată o organizaţie-paravan pentru operaţiuni ruseşti sub acoperire ale GRU, conform unor surse din serviciile secrete occidentale, citate de Washington Post. Conţinutul agenţiei InfoRos s-a intersectat rareori cu România, însă când a făcut-o, s-a concentrat pe prezenţa sistemului de apărare anti-rachetă de la Deveselu, parte a sistemului SUA-NATO de interceptare a rachetelor balistice, afirmă sursa citată

Site-urile respective promovată teoria Kremlinului că acest sistem nu ar fi în realitate unul defensiv, ci ar fi capabil să fie înarmat cu rachete ofensive, lucru pe care oficialii NATO şi SUA l-au demontat în repetate rânduri.

Cel mai recent articol despre România, publicat în februarie 2020 pe agenţia InfoRos, se intitulează „Bazele americane de apărare antirachetă din România şi Polonia trebuie desfiinţate”, fiind citat un expert rus care spune că „acestea sunt sisteme de atac cu rachete, de natură atât defensivă cât şi ofensivă”.

Potrivit articolului, lansatoarele de rachete interceptoare de la Deveselu ar putea fi instalate rachete Tomahawk sau „arme supersonice”.


Citeste si...
De ce a fost Iulia Albu marea absentă de la petrecerea Kanal D

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.