Actualitate, Stiri

Specie nouă de țânțari în Capitală! Ce boli transmit țânțarii și căpușele și cum le prevenim?

Bolile tropicale au început să se răspândească în Europa, principalele motive fiind globalizarea și schimbările climatice. Vara fără înțepături de insecte e o contradicție în termeni. Cele mai frecvente sunt cele de țânțari, căpușe, albine sau viespi, însă puține dintre acestea sunt cu adevărat periculoase.

14fetita_intepatura_tantar_63709100

Sunt varii specii de țânțari la noi care aparțin genului Culex, care pot transmite în cel mai rău caz virusul West Nile, explică medicul primar boli infecțioase Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Infectarea cu virusul West Nile apare la un interval de timp cuprins între 3 și 14 zile de la înțepătură. 20% din persoanele infectate dezvoltă simptome moderate ale bolii caracterizate prin febră, dureri de cap, vărsături, dureri ale articulațiilor și inflamarea ganglionilor limfatici. În funcție de imunitate, unu din 150 de pacienți ajunge să facă meningită sau encefalită – febră puternică, dureri de cap, rigiditate la nivelul gâtului, convulsii și, în cele din urmă comă. Tratamentul în cazurile severe se face în spital, prin medicație intravenoasă.

Anul acesta până în luna iulie, nu a fost raportat niciun caz de infecție cu virusul West Nile în țările UE, însă șase astfel de cazuri au fost semnalate în Bosnia și Herțegovina.

De anul trecut, a apărut în București (cartierele Rahova și Pantelimon) o altă specie de țânțari – Aedes – care pot transmite virusul Denga (care provoacă febra cu același nume caracterizată prin dureri puternice de mușchi și articulații determinând contorsionarea corpului), cel al febrei hemoragice de Omsk (sângerări abundente pe toate căile, foarte asemănătoare cu Ebola) și Chikungunya (cu simptome similare unei gripe severe). „Anul trecut, a fost o epidemie de 200 de cazuri de Chikungunya în Italia, iar în 2012, de 2.000 de cazuri de febră Denga în Portugalia, adusă de turiști”, a explicat dr. Cătălin Apostolescu.

blank