Taxele mai mici aduc în România diferențe mai mari între săraci și bogați. În loc să îi ajute pe cetățenii vulnerabili să trăiască mai bine, scăderea TVA și reducerea impozitului au venit mai degrabă în sprijinul celor cu venituri mai mari. Un studiu al Băncii Mondiale arată că măsurile adoptate de Guvern au dus la adâncirea inegalității între clasele sociale.

Românii o duc în continuare greu, în ciuda creșterii salariului minim și a scăderii anumitor taxe.

-Eu lucrez la o firmă recunoscută în România, salariul meu de bază 2.600 de lei brutul. Nu îmi ajunge salariul deloc.

Un studiu al Bancii Mondiale arată că scăderea TVA la 19% și a impozitului pe venit de la 16 la 10% i-a facut pe cei bogați și mai bogați, pentru ca ei sunt cei care câștigă și consumă mai mult și a dus la adâncirea diferenței între săraci și bogați. Asta în condițiile în care, conform Eurostat, România este oricum a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană.

-E o discrepanță enormă între cele două categorii, lucru care nu se întâmplă în Occident. Impozitarea celor bogați cum trebuie și apoi corupția la un nivel cât mai scăzut, cred că asta ar rezolva lucrurile.

Dan Jurcan – sociolog: Cei care au venituri mici, dacă stăm și corelăm cu alte politici ale guvernului prin care au mărit salariile, să zicem, în mediul bugetar, a încurajat consumul, dar care ulterior a dus la inflație, la creșterea prețurilor, practic populația care câștigă cel mai puțin, pensionarii, ei au fost cei mai expuși.

Citeste si...  Viorica Dăncilă: România va avea cea mai redusă cotă de TVA din UE aplicată în turism. O reducem la 5%

Iancu Guda – analist economic: Scăderea taxelor la fel pentru tot poporul nu va ajuta la creșterea păturii de mijloc și reducerea sărăciei ci, dimpotrivă, la accelerarea disparităților între segmentele populației.

O simulare a Băncii Modiale arată că dacă Guvernul ar fi folosit jumătate din costul reducerii impozitul la 10% ca ajutoare în bani în domenii cheie precum sănătate și educație, nivelul sărăciei ar fi scăzut cu 1,4%. Însă, varianta aleasă de Executiv a dus nivelul sărăciei în jos cu doar 0,6 procente.

-Fără ajutoare, doar pentru cei care sunt într-adevăr nevoiași, sunt invalizi și așa mai departe. Acestora ar trebui să le dea mai mult, că ăsta ar fi un ajutor, dar pentru puturoși…

Iancu Guda – analist economic: Se acordă subvenții pentru ajutoare sociale și asta nu face decât să descurajeze munca. România este pe ultimul loc din Europa din perspectiva populației active din oamenii care pot munci. La 100 de români care sunt capabili de muncă, doar 65 au carte de muncă.

Specialiștii mai spun că ajutorarea populației vulnerabile ar fi înjumătățit totodată impactul asupra deficitului fiscal.