Autoritățile din stațiunea spaniolă Zahara de los Atunes și-au cerut scuze cetățenilor, după ce au stropit cu clor o plajă locală pentru a-i proteja pe copii de coronavirus, informează BBC. Un oficial local a recunoscut că a fost „o mișcare greșită”.

Peste 2 kilometri de plajă au fost stropiți de tractoare cu o soluție pe bază de clor, cu o zi înainte guvernul spaniol să permită copiilor să iasă din izolare pentru prima dată în ultimele săptămâni. Activiștii pentru mediu au spus că acțiunea a provocat „daune brutale” ecosistemului local.

Spania a înregistrat aproape 24.000 de morți de coronavirus și a anunțat recent un plan în patru etape pentru a ieși din izolare.

María Dolores Iglesias, care conduce un grup de activiști pentru mediu din regiunea Cadiz, a declarat că a vizitat plaja din Zahara de los Atunes și a văzut distrugerile. Iglesias a spus că soluția pe bază de clor „a ucis tot ce se afla la sol, nu mai există nici măcar insecte”.

Citeste si...
Globurile de aur : Rami Malek, cel mai bun actor de drama

Plaja și dunele sale erau considerate locuri protejate pentru cuiburile păsărilor migratoare, iar María Dolores Iglesias spune că a văzut cel puțin un cuib distrus.

„Clorul este un dezinfectant foarte puternic, este normal să fie folosit pentru a dezinfecta străzi, însă daunele provocate aici sunt brutale”, a declarat ea pentru presa spaniolă. „Au devastat dunele și au încălcat toate regulile. Este o aberație ce au făcut, luând în considerare că virusul trăiește în oameni, nu pe plajă. Este o nebunie”. Iglesias a mai spus că, datorită izolării, viața sălbatică înflorise pe plajă.

Oficialul local Agustín Conejo a recunoscut că stropirea plajelor cu clor a fost „o mișcare greșită”. Acesta a adăugat că intenția a fost de a îi proteja pe copiii care vin la plajă după cele șase săptămâni petrecute în izolare.

Potrivit publicației El Pais, guvernul regional din Andaluzia ia în calcul o amendă pentru autoritățile locale.