Spania este printre țările cele mai afectate de pandemia de coronavirus. În ultimele 24 de ore, au fost depistate 1.362 de cazuri, numărul total de persoane infectate cu noul coronavirus fiind acum de 7.753. 291 de oameni au decedat din cauza COVID-19.

Autoritățile de la Madrid au decis să ia măsuri drastice pentru a limita răspândirea bolii. Pe modelul Italiei, Spania a impus o ”închidere” fără precedent. Guvernul a decretat stare de urgență pentru două săptămâni, decizie care a intrat în vigoare de sâmbătă seara, pe 14 martie.

”Trebuie să fim uniți cu toții în lupta cu coronavirusul”, a spus primul ministru al Spaniei, Pedro Sanchez. La scurt timp după această declarație, soția sa, Begona Gomez, a fost diagnosticată cu COVID-19.

Coronavirus | Cum arată Spania în aceste zile
În aceste condiții, 47 de milioane de spanioli sunt obligați să stea în auto-izolare. Spaniolii vor avea voie să iasă din case doar ca să își cumpere alimente, să-și procure medicamente, să meargă la doctor, să se ducă la muncă sau în caz de urgențe majore.

Citeste si...
Alerta meteo: Bucurestiul, lovit de ploi puternice si vreme rece

Atmosfera în Spania este deja una tensionată, după ce școlile s-au închis, iar economia cunoaște un declin în ultimele săptămâni, scrie presa locală.

Sâmbătă și duminică, străzile orașelor spaniole erau pustii. Restaurantele, cafenelele și micile afaceri erau închise. Transportul în comun funcționează, dar la o capacitate redusă cu 50%. Tot mai puține zboruri internaționale aterizează în Spania.

Mesaj emoționant la Bilbao: ”Mulțumim că aveți grijă de noi!”
În mijlocul unei crize fără precedent, spaniolii din toată țara s-au mobilizat și, la ora 10 PM, au ieșit la balcoane pentru a aplauda personalul medical din țară, care face eforturi să țină sub control situația.

Oamenii din toate colțurile țării au postat clipuri pe Social Media cu hashtag-ul #AplausoSanitario.

Un moment emoționant a avut loc pe stadionul San Mames, din Bilbao, în Țara Bascilor. ”Mulțumim că aveți grijă de noi!” a fost mesajul afișat, cu litere uriașe.