Ample demonstrații de protest împotriva tentativei Cataloniei de rupere de Spania au loc, sâmbătă după-amiaza, la Madrid și în alte orașe din Peninsula iberică, transmite BBC News.

Zeci de mii de manifestanți au ieșit pe străzile Madridului pentru a susține unitatea Spaniei și a se opune autonomiei regiunii catalane. Mii de oameni sunt în Plaza de Colón din centrul Capitalei spaniole.

Separatismul catalan a trezit la viață și mișcările naționaliste din Spania, care intraseră la hibernare, potrivit NYTimes. Deși naționalismul tradițional era asociat cu generalul Franco, la începutul secolului 21 mișcarea naționalistă se întoarce, cu toate pericolele ei, notează cotidianul american.

Guvernul spaniol le cere liderilor separatişti din Catalonia să dizolve parlamentul local şi să convoace alegeri anticipate. Este un nou pas spre dezamorsarea crizei şi a conflictului dintre cea mai bogată regiune a Spaniei şi guvernul central de la Madrid. La Barcelona, însă, apelul Madridului nu are ecou.

„Ar fi bine să începem să închidem plaga, trecând prin Parlamentul Cataloniei (…), prin intermediul alegerilor regionale”, a spus Inigo Mendez de Vigo, un purtător de cuvânt al Guvernului, într-o conferinţă de presă organizată la finalul unei şedinţe a Consiliului de Miniştri.

Citeste si...
Demonstraţii la Madrid

Catalanii nici nu vor să audă, însă. Mai mulţi oficiali au declarat pentru cotidianul El Mundo că deja lucrează la textul Declaraţiei de Independenţă, care ar urma să fie citit marţi, în parlamentul regional, de şeful executivului, potrivit digi24.ro. Ieri, Curtea Constituţională a Spaniei a suspendat şedinţa parlamentului regional din Catalonia, programată pentru săptămâna viitoare, pentru a împiedica anunţata proclamare unilaterală a independenţei.

Liderii separatişti din Catalonia vor ruperea de Spania şi o justitifică prin rezultatul votului de duminică. Atunci, potrivit Barcelonei, 90 la sută dintre votanţi au ales independenţa. Referendumul a fost, însă, declarat ilegal şi de Madrid, şi de Comisia Europeană.

Reprezentantul Guvernului spaniol în Catalonia Enric Millo a prezentat scuze catalanilor răniţi de poliţie în violenţele care au vizat oprirea referendumului.