Actualitate, Featured

Spaga a băgat după gratii un manager de spital şi un profesor de la UMF

Spaga a băgat după gratii un manager de spital şi un profesor de la UMF “Instanța o condamnă pe inculpata Dorobăț Carmen Mihaela la pedeapsa rezultană de trei ani de închisoare, cu suspendare, precum şi la pedeapsa complementară a interzicerii dreptul de a exercita funcția de cadru didactic în sistemul public din România și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public), pe o perioadă de trei ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de Spaga și complicitate la luare de mită“, au precizat reprezentanții Tribunalului Iași.

Spaga a băgat după gratii un manager de spital şi un profesor de la UMF

Magistrații au dispus și confiscarea de la Carmen Dorobăț a sumei de 5.500 de euro.

Spaga a băgat după gratii un manager de spital şi un profesor de la UMF.“Instanța îl condamnă pe inculpatul Dorobăț Gheorghe la pedeapsa rezultană de doi ani și trei luni de închisoare, cu suspendare, precum și la pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a exercita funcția de cadru didactic în sistemul public din România și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioadă de trei ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și fals intelectual. Inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Direcției de Asistență Comunitară a Consiliului Local Iași la Centrul social de urgență pentru recuperare și integrare C.A. Rosseti sau la Căminul de bătrâni Sf. Împărați Constantin și Elena, pe o perioadă de 60 de zile”, au mai precizat magistrații, care au adăugat că instanța a dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 6.700 de euro.

În urmă cu aproximativ patru ani, procurorii DNA Iași au dispus trimiterea în judecată a Mihaelei Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva”, din Iași, la data faptelor, precum și a lui Gheorghe Dorobăț, profesor universitar, doctor, șeful Catedrei de Anestezie Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” Iași și șef al secției ATI din Spitalul clinic de urgență „Nicolae Oblu”, la data faptelor.

“În lunile iunie – iulie 2014, inculpata Dorobăț Carmen Mihaela, la diferite intervale de timp, în perioada de examinare la materia Boli Infecțioase, a pretins și a primit în mod direct suma totală de 5.700 de euro de la 57 de studenți ai Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Iași – anul II de studii. Această sumă de bani a fost remisă inculpatei în mod direct de către studenți sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), pentru a-i promova pe aceștia la probele practică și teoretică ale examenului respectiv și a le acorda note de promovare de 8 și 9, în absența unei evaluări obiective a tezelor de examinare și a acordării calificativelor pe baza evaluării obiective. În perioada 6 – 30 ianuarie 2015, inculpatul Dorobăț Gheorghe, la diferite intervale de timp, a pretins și primit indirect, prin intermediul inculpatei Dorobăț Carmen Mihaela, suma totală de 6.700 de euro, de la un număr de 67 studenți ai Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Iași – anul III de studii (sau care au susținut examenul în vederea echivalării studiilor, urmare a transferului acestora de la altă Universitate de Medicină). Acești bani au fost pretinși și primiți de către inculpat pentru a-i promova pe aceștia la probele practică și teoretică ale examenului de la materia Anestezie Generală și a le acorda note de promovare de 8 și 9 fără a ține seama de calificativele acordate pe baza evaluării obiective”, au spus cei de la DNA Iași.

Conform acestora, suma de bani ar fi fost remisă Mihaelei Carmen Dorobăț în mod direct, de către studenți sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), la cabinetul de lucru al acesteia, aflat la parterul pavilionului 3 din incinta Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, din Iași.

“În aceeași perioadă, inculpatul Dorobăț Gheorghe a completat și asumat prin semnătură date nereale în carnetele a șase studenți, în sensul că a menționat nota obținută de fiecare dintre aceștia la materia Anestezie Generală. Sedare (media finală), deși, pe de o parte, sus-numiții nu susținuseră proba teoretică, iar, pe de altă parte, din evaluarea făcută de către inculpat a tezelor olografe a rezultat că persoanele examinate obținuseră în realitate note mult mai mici”, au mai spus procurorii anticorupție.

blank