România, țara care va rămâne fără producție internă de cartofi

cartofi

Evaziunea fiscală şi concurenţa neloială făcută de importatori ne-ar putea lăsa în curând fără producţie proprie de cartofi. În momentul de faţă 70% din ce se găseşte în pieţe şi în supermarketuri sunt cartofi de import. Soluţia e la autorităţi, care din păcate nu fac nimic pentru reducerea evaziunii fiscale din acest sector.

După suprafaţa cultivată, anul trecut România era al treilea mare cultivator de cartofi din Uniunea Europeană, după Polonia şi Germania. Din punct de vedere al recoltelor, România ocupă doar locul şapte în clasament.

Producătorii spun că nimeni nu-i motivează, aşa că suprafeţele cultivate vor fi tot mai mici. Aurel Tănase, preşedinte Romconserv, spune: „De o buna bucata de timp piata de legume fructe cartofi nu este reglementata. Noi ca organizatie reprezentativa am insistat sa cream un cadru legislativ pt a da o sansa prod romani care sufera atat din cauza concurentei interne neloiale, care presupune platitori si neplatitori de TVA care fac ca preturile sa fie diferite.”

Mai mult, producătorii autohtoni nu pot lupta cu importurile, de cele mai multe ori nefiscalizate, şi de aceea au preţuri mai mari.

În iarnă, spre exemplu, în acte, se făceau importuri de cartofi din Polonia cu 10 bani kilogramul şi se vindeau cu 15 bani. În realitate însă, cartofii erau comercializaţi cu 1 leu – kilogramul. În unele lanţuri de hipermarketuri şi în pieţe din Bucureşti un kilogram de cartofi ajunge la aproximativ 2,5 lei. De menţionat că numai costul de producţie al cartofilor este de 70-75 de bani kilogramul, iar la poarta fermei aceştia se vând cu cel mult 1,3 lei pe kilogram.

În plus, cultura de cartofi presupune investiţii foarte mari în tipul de sămânţă cultivată. Cum în ultimii ani arealul de producţie al seminţelor româneşti s-a diminuat foarte mult, producătorii români de cartofi sunt acum aproape dependenţi de importul acestora.

Din nou, Aurel Tănase: „Faptul ca in momentul in care apar cartofii romanesti exista o presiune de concurenta, producatorii romani sunt din ce in ce mai descurajati si reduc pe masura ce timpul trece suprafetele si deci productia”.

Potrivit datelor INS, în 2013 producţia de cartofi a fost de peste 3 milioane de tone, cu 30% mai mare faţă de 2012, însă suprafeţele cultivate au scăzut de la 224 de mii de hectare la 208 mii de hectare.

 

 

Citeste si...  Bianca Drăguşanu foloseşte ouăle roşii pe post de... decor!