Oficialii statului american Georgia au cerut ajutorul populației pentru a eradica Tegu gigant argentinian – o șopârlă uriașă care prezintă o amenințare pentru fauna locală, informează CNN.

John Jensen, biolog în cadrul Departamentulului de conservare a vieții naturale din statul Georgia, a spus că șopârla poate atinge 1,3 metri lungime și poate mânca „tot ce vrea”.

„Tegu va mânca ouăle păsărilor care fac cuiburi la sol, dar și cele ale aligatorilor americani sau ale broaștelor țestoase Gopher – ambele fiind specii protejate”, potrivit site-ului departamentului.

Șopârlele Tegu mai mănâncă fructe, legume, mâncare de animale, insecte sau chiar țestoase Gopher.

Biologii sunt de părere că șopârlele se află în Comitatele Toombs și Tattnall din Georgia.

Tegu gigant argentinian provine din America de Sud, cântărește aproximativ 5 kg și poate trăi 20 de ani. Totodată, se înmulțește rapid. Nu are prea mulți prădători naturali, iar o femelă poate depune 35 de ouă în fiecare an.

Citeste si...  Băsescu: Maior m-a mințit de trei ori

John Jensen spune că șopârla își face de obicei propria vizuină, însă uneori gonește alte animale din vizuina lor și o ocupă.

Autoritățile statului Georgia cer publicului să raporteze imediat dacă vad un exemplar pentru a ajuta la depistarea și eradicarea acestei specii.

Șopârlele Tegu pot fi deținute în statul Georgia ca animal de companie, însă Jensen îi atenționează pe cei care nu mai vor să le păstreze să ia legătura cu organizațiile care adoptă astfel de exemplare. Tegu este recunoscută pentru inteligența neobișnuită și poate fi chiar dresată.

„Eliberarea lor în sălbăticie este cel mai rău lucru posibil”, a spus biologul.