Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Sondaj IRES: 62% dintre români nu doresc SCHIMBAREA GUVERNULUI Ponta după alegerile prezidenţiale

62% dintre români nu susţin schimbarea guvernului actual în favoarea instalării unui guvern PNL, considerând că nu este bine ca un singur partid să deţină toată puterea, relevă un sondaj de opinie realizat după alegerile prezidenţiale de IRES după alegerile prezidenţiale din 16 noiembrie.

ponta_guvern_79727700

Întrebaţi dacă, după ce unele voci din cadrul PNL au cerut demisia lui Victor Ponta din funcția de Premier pentru a fi instalat un guvern PNL, ar fi de acord cu acest lucru, pentru schimbare, sau în dezacord, pentru că nu e bine ca un partid să aibă toată puterea, 62% dintre românii care au răspuns sunt de acord cu menţinerea actualului Guvern condus de Victor Ponta. Doar 32% dintre respondenţi îşi doresc schimbarea, 5% nu ştiu, iar 1% nu răspund.

Schimbarea guvernului este susţinută în proporţie de 20,7% de respondenţi cu vârsta de peste 65 de ani şi de 43,9% de respondenţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani. Moldova este regiunea în care această idee are cei mai puţini susţinători – 24,6%, comparativ cu o medie de aproximativ 33% în celelalte regiuni ale ţării.

ires_guvern_34217300

Votanţii lui Klaus Iohannis sunt de părere că ar trebui instalat un guvern PNL în proporţie de 48,9%, comparativ cu votanţii lui Victor Ponta, care susţin acelaşi lucru în proporţie de 6,4%.

Pe de altă parte, IRES arată că sociologii au observat că, după alegeri, o parte dintre cei care au fost de partea ”pierzătorului” se mută la învingător, iar declaraţiile retroactive privind prezenţa la vot demonstrează o exagerare.

După ce Iohannis a câştigat alegerile, a început să se dezvolte un entuziasm de masă, adaugă IRES. Astfel, 10% dintre votanţii lui Victor Ponta declară că au votat Klaus Iohannis, procentul învingătorului ajungând la 66%. În cadrul aceluiaşi mecanism de prezentare, românii declară că au fost la vot într-o proporţie de 92%.

În 2004, la turul al II lea, la o prezenţă de 55%, supra-raportarea din declaraţii a fost de 77%, iar în 2009, de la o prezenţă de 57% în ţară, prezenţa din declaraţii a ajuns la 85%.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 noiembrie 2014. Volumul eşantionului: 1.338 subiecţi cu vârsta de peste 18 ani; tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la populaţia cu drept de vot rezidentă în România; reprezentativitate: eroare maximă tolerată ą2,7%; metoda: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

blank