Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie si de cei de la Universitatea Bochum din Germania, somnul indelungat reprezinta secretul procesului de invatare si memorare.

Studiu: Somnul indelungat, secretul procesului de invatare
Testele realizate pe un grup de 216 bebelusi in varsta de pana la 12 luni au aratat ca acestia erau incapabili sa isi aminteasca noile cunostinte invatate pe parcursul unei zile daca nu dormeau suficient de mult la scurt timp dupa dobandirea informatiilor. In medie, 50% dintre actiunile invatate au putut fi repetate daca bebelusii au avut parte de un somn substantial dupa dobandirea acelor cunostinte noi.

Cercetatorii britanici si cei germani sugereaza ca cea mai buna perioada pentru invatarea unor lucruri noi este intervalul de dinainte de somn. Ei au subliniat, de asemenea, importanta lecturii inainte de a merge la culcare.

De asemenea, expertii considera ca somnul ar fi mult mai important in primii ani de viata decat la celelalte varste.

Rezultatele acestui studiu, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, au aratat ca sintagma „sa dormi ca un bebelus” este vitala in procesul de invatare.
De asemenea, un studiu publicat anul trecut a relatat mecanismele de formare a memoriei in timpul somnului. Potrivit acelei cercetari, noi conexiuni intre celulele din creier se formeaza in timpul somnului.
Oamenii de stiinta au devenit in ultimii ani tot mai mult interesati si de secretele somnului si ale memoriei la cealalta extrema a vietii, la varsta a treia.

Cele doua procese – invatare si memorare – merg mana in mana la varstnici si stau la baza unor maladii neurodegenerative, precum dementa.

Expertii sunt de parere ca o durata mai mare de somn la varsta a treia ar putea sa incetineasca procesul de degradare a memoriei.

Citeste si...
Adriana Bahmuteanu, sechestrata in sediul Etno TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.