O reţea de traficanţi care vindeau nou-născuţi şi ovule prelevate de la femei provenite în principal din Bulgaria a fost destructurată miercuri la Salonic, în nordul Greciei, a anunţat poliţia elenă, relatează AFP.

O reţea de traficanţi care vindeau nou-născuţi şi ovule femeile – provenite din Bulgaria, Georgia şi de etnie romă din Grecia – erau duse la clinici private din Salonic pentru a naşte sau pentru a le fi prelevate ovule, a precizat poliţia greacă, potrivit Agerpres.

Anchetatorii au descoperit 22 de cazuri de adopţii ilegale şi 24 de cazuri de vânzări de ovule în cadrul acestui trafic început din 2016.

Douăsprezece persoane au fost arestate miercuri, între care un medic, un avocat şi doi angajaţi ai clinicilor private din Salonic. Alte 66 de persoane ar putea fi implicate în această reţea, suspectată de asemenea de spălare de bani. Operaţiunea era condusă de un avocat şi de un ginecolog, potrivit anchetatorilor greci.

Citeste si...  Adriana Săftoiu fotografiată în ipostaze incredibile

‘Familiile candidate la adopţie au plătit între 25.000 şi 28.000 de euro pentru a adopta un copil. În această sumă erau incluşi banii acordaţi mamei biologice, avocatului, cheltuielile de spitalizare şi procentul plătit intermediarilor reţelei’, a declarat Christos Dimitrakopoulos, şeful poliţiei din Salonic. Femeile care făceau parte din reţea au primit între 4.000 şi 5.000 de euro pentru a naşte în Grecia.

În Grecia, lentoarea procedurilor legale de adopţie, care poate dura până la cinci ani, determină mulţi candidaţi la adopţie să recurgă la acest tip de trafic ilegal. Fostul guvern condus de premierul Alexis Tsipras a reformat procedurile de adopţie pentru a reduce timpul de aşteptare.