Deputaţii belgieni au votat o rezoluţie prin care solicită încetarea acordării de către Germania de pensii de invaliditate foştilor combatanţi belgieni care au colaborat cu regimul nazist între anii 1939-1945, numărul actual al beneficiarilor fiind estimat la aproximativ 20, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

‘Camera Reprezentanţilor cere guvernului (…) să pledeze pe lângă guvernul federal german pentru încetarea regimului pensiilor acordate colaboratorilor belgieni’, se arată în textul adoptat marţi.

Aceste pensii sunt plătite lunar locuitorilor din Flandra sau Valonia care s-au înrolat în armata germană, precum şi celor înrolaţi forţat în teritoriile anexate din estul Belgiei, a explicat istoricul Christophe Brüll de la Universitatea din Luxemburg, specialist în relaţiile germano-belgiene.

De aceste pensii pot beneficia doar persoanele afectate de invaliditate şi care nu au fost condamnate pentru crime de război.

‘Însă criteriile de invaliditate sunt generoase. În ce priveşte chestiunea condamnării, în anii 1950 nu se ştia prea bine cine ce a făcut şi nu se verifica la fel de serios ca mai târziu. Există o zonă de umbră’, a explicat Brüll.

Statul belgian nu cunoaşte nici numărul, şi cu atât mai puţin numele persoanelor care au beneficiat de o astfel de pensie, lista nefiindu-i comunicată niciodată de Germania.

Presa belgiană estimează că mai multe mii de belgieni înrolaţi în armata nazistă au beneficiat, dar ‘nimeni nu a făcut niciodată cercetări aprofundate’, a mai comentat istoricul.

Citeste si...  Bilanţul oficial al naufragiului feribotului Sewol: 104 morţi şi 198 de dispăruţi

În 2017, cu ocazia unei audieri în Camera Reprezentanţilor, ambasadorul german de atunci, Rüdiger Lüdeking, a afirmat că, în Belgia, 27 de persoane primeau încă această pensie, în sumă lunară de 385 euro.

Textul votat de deputaţi subliniază ‘nedreptatea suferită de victimele nazismului, care nu primesc alocaţii, în timp ce colaboratorii belgieni primesc o pensie pentru care nu trebuie să plătească impozite’.

De asemenea, deputaţii cer guvernului belgian ‘să solicite autorităţilor din Renania de Nord – Westfalia, responsabile cu dosarele belgiene (…), toate informaţiile care pot face lumină’ asupra subiectului.

Pensiile sunt acordate în Belgia în baza unei legi germane din 1951, care le permite victimelor de război germane să primească o pensie complementară.

Numeroşi foşti nazişti, şi chiar criminali de război, precum şi colaboratori străini, nu doar din Belgia, au putut beneficia de această prevedere.

Din 2008, legea le permite landurilor, care plătesc aceste pensii, să le suspende. Potrivit datelor din 2017 ale Ministerului german al Muncii, această posibilitate a fost utilizată însă doar în 99 de cazuri, din 50.000 cât se spera.