International, Stiri

Soarta Siriei se decide la ONU

Astazi, la sediul ONU din New York, s-au reunit ambasadorii celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate pentru a examina un proiect britanic de rezolutie privind Siria.

SYRIA-CONFLICTConsultarile au avut loc cu usile inchise intre Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia si China. Premierul britanic David Cameron a anuntat astazi ca Londra va prezenta o rezolutie „care condamna atacul chimic” din 21 august din Siria si „autorizeaza masurile necesare pentru protejarea civililor”, incluzand prin aceste masuri si folosirea fortei armate.

Potrivit Guvernului britanic, rezolutia britanica „va autoriza toate masurile necesare in virtutea capitolului VII al Cartei ONU pentru protejarea civililor impotriva armelor chimice” in Siria, capitol ce prevede masuri coercitive in caz de amenintari impotriva pacii si securitatii internationale, care pot merge de la sanctiuni la operatiuni militare.
Daca va fi acceptata, propunerea va oferi o mai mare legitimitate unui eventual atac militar impotriva regimului Bashar al-Assad.

razboi-in-orientul-mijlociu--israelul-a-bombardat-din-nou-siria-1352733708Insa Rusia, aliata regimului sirian, a afirma deja ca va trebui sa astepte revenirea anchetatorilor ONU, in prezent aflati in Siria, inainte de a discuta o rezolutie. Moscova s-a folosit astfel de dreptul sau de veto in cazul a trei proiecte de rezolutie occidentale care urmareau sa faca presiune asupra Damascului de la inceputul crizei siriene, in martie 2011.

Dupa sedinta de astazi, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a declarat ca expertii vor avea nevoie de patru zile pentru a-si incheia misiunea la fata locului.

SUA nu accepta o interventie unilaterala

Statele Unite exclud posibilitatea unei interventii militare unilaterale in Siria, discutand cu aliatii depre posibilele atacuri ce ar putea dura mai mult de o zi.

siria-640x428„Nicio actiune militara nu va fi unilaterala. Aceasta ar trebui sa-i includa pe aliatii nostri internationale”, a declarat un oficial american, care a dorit totusi sa isi pastreze anonimatul.

S-au purtat discutii si cu Turcia, Iordania si alte tari partenere cu privire la eventualitatea unor represalii ale regimului Assad in caz de atacuri.

„Este posibil ca Guvernul sirian sa faca din nou uz de arme chimice. Nu se poate exclude aceasta ipoteza”, a spus oficialul.

„Exista o dimensiune umana aici”, a declarat americanul. „Ce mesaj se transmite lumii daca un guvern poate folosi nepedepsit armele cele mai abominabile, armele chimice impotriva propriului popor?”.

Oficialul, insa, nu a vrut sa precizeze daca planul de atac prevede sa se mearga dincolo e folosirea rachetelor de croaziera si daca va fi necesara trimiterea de avioane de lupta in spatiul sirian, „analizam toate optiunile”.

Siria-RazboiUn al doilea oficial din administratia Obama a spus ca vor continua sa lucreze pentru a defini obiectivele precise ale unei interventii al carei obiectiv ar fi sa il descurajeze pe Bashar al-Assad sa foloseasca inca o data armele chimice si sa neutralizeze mijloacele acestuia.

Aceeasi sursa a confirmat si faptul ca Statele Unite si aliatii lor ar fi pregatiti pentru represaliile siriene. „Credem ca putem gestiona orice riposta siriana” sau orice reactie „a partilor externe, precum Iranul sau Hezbollah din Liban”.

NATO, insa, considera folosirea armelor chimice inacceptabila

In timp ce aliatii occidentali si statele din Orientul Mijlociu discuta implicatiile unei interventii militare in Siria, NATO a subliniat ca folosirea armelor chimice de catre regimul din Damasc nu poate fi fara repercursiuni.

60560302„Informatiile disponibile, provenite de la un numar mare de surse, indica regimul sirian drept responsabil de folosirea de arme chimice” in timpul atacurilor inregistrate in apropiere de Damasc, la 21 august, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care initial a numit folosirea armeloc chimice „inacceptabila”.

Oficialul NATO a asigurat, totodata, ca „responsabilii vor fi trasi la raspundere”. (D.A)

blank