Situația mandatelor europene de arestare
Featured, Ultima Ora

Situația mandatelor europene de arestare ale marilor fugari ai României

Situația mandatelor europene pentru cei trei dintre marii fugari ai României – Dragoș Săvulescu, condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare, Mario Iorgulescu, trimis în judecată după ce a provocat un accident soldat cu moartea unui tânăr și fosta șefă a DIICOT Alina Bica, condamnată la patru ani de închisoare – se află în Italia, unde încearcă să împiedice procedura de extrădare în România, prin acțiuni în instanță. În cazul lui Dragoș Săvulescu, instanța italiană a respins mandatul european de arestare emis de Curtea de Apel București. „Nu-mi ascund dezamăgirea față de decizia instanței. Poate aude ministrul italian al Justitiei”, a spus, marți, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Situația mandatelor europene de arestare ale marilor fugari ai României

Predoiu a prezentat, într-o conferință de presă, situația unor persoanaje celebre condamnate la închisoare și care au fugit din România pentru a scăpa de închisoare. Trei dintre ei – Dragoș Săvulescu, Mario Iorgulescu și Alina Bica – se află în Italia, unde încearcă să împiedice în instanță procedurile de extrădare.

În cazul lui Dragoș Săvulescu, pe numele căruia exista un mandat de arestare emis de Curtea de Apel București, Curtea de Apel din Napoli a respins executarea mandatului, a recunoscut sentința emisă de instanța din Romania, a dispus executarea pedepsei în Italia și suspendarea executării pedepsei, a spus Cătălin Predoiu.

„Nu îmi ascund dezamăgirea față de un asemenea demers, față de decizia instanței. Poate aude ministrul italian al Justiției”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Situația mandatelor europene de arestare ale marilor fugari ai României

În prezent, există 109 dosare de extrădare activă, în care România este stat solicitant.

Situația mandatelor europene de arestare:
1. Mandatul european de arestare emis de către Curtea de Apel București, Secția I Penală, cu privire la Aurel Gabriel Popoviciu, aflat în Marea Britanie. Instanța britanică a dispus predarea la data de 12 iulie 2019. Persoana solicitată a formulat apel. Apelul a fost declarat admisibil. Asăzi, Ministerul Justiției a fost informat că, cel mai probabil, audierile în apel vor începe pe 15 martie 2021. În august 2017, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.

2. Mandatul european de arestare din 6 iunie 2016 emis de emis de Curtea de Apel București pentru Alexander Bogdan Adamescu, localizat în Marea Britanie. Instanța britanică a dispus predarea, apelul formulat de către persoana solicitată a fost respins. Adamescu a solicitat permisiunea de a formula o întrebare în fața Curții Supreme din Marea Britanie și nu poate fi predat până la soluționarea acestei cereri. În aprilie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins ca inadmisibilă plângerea lui Alexander Bogdan Adamescu în legătură cu mandatul de arestare în lipsă emis la solicitarea DNA pentru mai multe fapte de corupție, inclusiv dare de mită și delapidare.

3. Mandatul european de arestare emis de Curtea de Apel București pe numele lui Dragoș Săvulescu, aflat în prezent în Italia. Autoritățile italiene (Curtea de Apel Napoli) au respins executarea mandatului european de arestare, au recunoscut sentința emisă de instanța română și au dispus executarea pedepsei în Italia. Totodată, instanța italiană a dispus suspendarea executării pedepsei. În 9 februarie 2019, omul de afaceri Dragoș Săvulescu, fost acționar la FC Dinamo, a fost dat în urmărire internațională, după ce nu a fost găsit de polițiști pentru ca aceștia să pună în aplicare sentința de cinci ani și șase luni de închisoare primită în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța, în care a fost condamnat și Radu Mazăre. În 19 ianuarie, reprezentanți ai Poliției Române declarau pentru HotNews.ro că omul de afaceri Dragoş Săvulescu s-a predat autorităților din Napoli și se află în custodia Poliției italiene. Ulterior, el a fost pus în libertate.

4. Mandatul european de arestare emis de Tribunalul București pe numele lui Gino Mario Iorgulescu, localizat în Italia. Procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța română și cea italiană. Ministerul Justiției spune că nu are informații cu privire la stadiul procedurii. În luna august, Mario Iorgulescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe. În septembrie 2018, Iorgulescu a provocat un accident rutier în care și-a pierdut viața un tânăr. Imediat după accident, Mario Iorgulescu a fost dus de familia sa la o clinică din Italia.

5. Mandatul european de arestare emis pe numele Alinei Bica, în vederea executării unei pedepse de 4 ani închisoare. Alina Bica se află în Italia, procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța română și instanța italiană. Ministerul Justiției spune că nu are informații cu privire la stadiul procedurii. Alina Bica, judecată în mai multe dosare, a plecat din țară în 2018, înainte ca procesele sale să se încheie. Ea a mers mai întâi în Costa Rica, unde s-a aflat și Elena Udrea, apoi a fugit în Italia. În noiembrie 2019, Alina Bica a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare.
Situația cererilor de extrădare:

Cererea de extrădare formulată cu privire la Avraham Morgenstern în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei închisorii din 11 august 2017 emis de Tribunalul București, pentru o pedeapsă de 8 ani închisoare. Este localizat teritoriul Argentinei. Inițial, a fost arestat în vederea extrădării, în prezent este în libertate pe cauțiune. Ministerul Justiției a formulat și a transmis cererea de extrădare, iar ulterior, potrivit informării parvenite pe cale diplomatica în august 2019, MJ a fost informat că, printr-o sentință din 21.11.2018, a fost aprobată extrădarea, dar Avraham Morgenstern a declarant recurs la Curtea Suprema de Justiție.

Cererea de extrădare adresată autorităților din Republica Moldova, în dosarul privindu-l pe fostul deputat PSD Cristian Rizea. Cererea a fost formulată în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani și 8 luni închisoare, dispusă în 7 decembrie 2017 de instanța supremă.

Fostul parlamentar PSD Sebastian Ghiță – care a fugit în Serbia încă din 2016 pentru a scăpa de arest – nu se află la acest moment sub nicio procedură de extrădare, pentru că pe numele lui nu există un mandat de arestare activ.

„Ministerul Justiție a făcut cerere de extrădare în 2017, apoi a retras cererea de extrădare în iunie 2018 și în martie 2019, ca urmare a deciziilor de la Curtea Supremă și Curtea de Apel Ploiești. Pentru formularea unei cereri de extrădare este nevoie de un mandat de arestare valabil. La acest moment nu există un mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță”, a spus ministrul Ju

blank