Situația în Argentina tot mai dificilă economia se confruntă cu un exod în creștere al multinaționalelor, se arată într-o analiză a Bloomberg. Marile companii internaționale au ajuns la concluzia că este prea complicat și neprofitabil să facă afaceri în a treia mare economie din America Latină, chiar dacă nu este luat în considerare impactul pandemiei.

Situația în Argentina se comfruntă cu probleme dificile sindicatele puternice, mediul politic volatil, controlul prețurilor și al cursului, dar și alte forme de intervenționism ale statului sunt de mult timp caracteristici ale mediului de afaceri din Argentina. Acum, aflate în fața celui de-al treilea an consecutiv de recesiune și al unui nou guvern anti-business, unele companii străine se retrag din această țară.

Spre exemplu, compania aeriană Latam Airlines a anunțat că își oprește zborurile interne din Argentina, după 15 ani de activitate. Într-o scrisoare trimisă Ministerului Muncii de la Buenos Aires, compania aeriană a inclus o lungă listă de nemulțumiri, care au făcut ca productivitatea să fie cu 30 la sută mai mică, iar costurile cu 40 la sută mai mari decât în oricare dintre cele 26 de piețe pe care operează. Fricțiunile constante cu sindicatele, moneda locală slabă și o nouă taxă de solidaritate aplicată destinațiilor din afara Argentinei au fost printre cele mai importante.

Iar exemplul său nu este singular. Gigantul german BASF și producătorul francez de componente auto Saint Gobain au anunțat în ultimele spătămâni că își mută operațiunile în Brazilia, chiar dacă această țară a fost afectată mai grav de pandemie. În plus, Honda a anunțat încă din mai că își oprește producția de automobile, iar Volkswagen și Ford și-au anulat planurile de a construi camionete în această țară.

Economia Argentinei, în pragul celei mai mari recesiuni din istorie

Astfel, în vreme ce perspectivele de după pandemie sunt incerte pentru multe țări, în Argentina acestea arată sumbru. Mediul de afaceri caracterizat deja drept dificil, a devenit și mai provocator după ce Alberto Fernandez a fost învestit în funcția de președinte la sfârșitul anului trecut. Administrația sa a restricționat accesul la dolari, a crescut taxele și a interzis concedierile.

Mai mult, decizia guvernului de a intra în incapacitate de plată, după ce negocierile cu creditorii au eșuat, și exproprierea unui dintre cei mai mari exportatori de soia din țară au descurajat investitorii străini.

Problemele economice ale Argentinei nu sunt noi. Țara se confruintă acum cu cea de-a noua intrare în incapacitate de plată. De altfel, mai mult de o treime din istoria sa modernă, Argentina s-a aflat în recesiune, iar creșterea economică a fost sporadică în ultimul deceniu.

Iar pentru multe companii, pandemia a fost picătura care a umplut paharul. Datele oficiale arată că peste 20 de mii de companii s-au închis în acest an, iar dintre cele care încă rezistă, peste 70 la sută estimează că nu-și vor putea menține operațiunile în următoarele 12 luni. În aceste condiții, economia argentiniană ar putea înregistra o scădere de 12 la sută în acest an, cea mai mare din istorie.


Citeste si...
Masuri de prevenire a abandonului scolar: Primaria Capitalei da bani de rechizite elevilor care provin din familii cu venituri mici