Persoanele care au pe telefonul mobil o aplicaţie de starea vremii, de prognoză meteo mai ales, au avut, duminică, surpriza vieţii lor. Una dintre aplicaţii ne anunţă că în următoarele 24 de ore ar putea fi o tornadă în Capitală. Este alertă meteo de vreme severă în toată ţara. Meteorologii anunţă vijelii, ploi torenţiale cu tunete, fulgere şi grindină, de duminică seară şi până miercuri dimineaţă. În plus, un val de aer polar este aşteptat peste România.

Bogdan Antonescu, cercetător Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Octoelectronică, specialist în fenomene meteo extreme, a explicat, la Digi24, că este greu de făcut o prognoză cu o zi înainte de tornadă.

„Se pot estima doar condiţiile care pot duce la tornade. Meteorologii se pot uita doar la condiţii care pot duce la furtuni care pot duce la tornade”, a explicat Bogdan Mateescu.

El a spus că a mai fost o tornadă în Bucureşti, în 1985, destul de puţin intensă, dar care a produs câteva pagube.

Citeste si...  Orban: În ziua moțiunii vor fi manifestații în toată țara

„Se poate produce o tornadă în Capitală, dar o prognoză cu o zi înainte e greu de făcut. Se poate da o prognoză de probabilitate de apariţie a unor furtuni care pot duce la tornadă. La punct fix, în Bucureşti sau în anumite puncte e extrem de dificil, nici Statele Unite nu au un asemenea sistem. Cu o zi înainte se pot identifica zonele unde pot avea loc fenomene severe, apoi intră în funcţie partea de monitorizare a fenomenelor severe. Sunt necesare până la 15 – 16 minute în avans pentru o tornadă cu precizie. O jumătate de oră spune doar aria în care se poate produce fenomenul respectiv”, a declarat Bogdan Mateescu.

Potrivit acestuia, aceste fenomene nu sunt aşa de rare cum avem impresia: „Am avut între 1822 şi 2013, un număr de 129 de tornade în România. Nu e un fenomen extrem de rar.”