Simina Tănăsescu, fost consilier prezidenţial, a depus marți jurământul de învestire în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Aceasta a fost propusă pentru funcţie de preşedintele Klaus Iohannis, şi îl va înlocui pe Petre Lăzăroiu, transmite Mediafax.

Simina Tănăsescu, fost consilier prezidenţial, va fi timp de nouă ani judecător al CCR, după încheierea mandatului lui Petre Lăzăroiu pe data de 9 iunie.

Pe 6 mai, Petre Lăzăroiu a sfătuit-o pe Simina Tanăsescu „să rămână ea însăşi indiferent de ce presiuni vin dintr-o parte sau alta”.

Simina Tănăsescu a demisionat în luna iunie 2018 din funcţia de consilier prezidenţial, în urma unui scandal provocat de o întâlnire cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu. Aceasta a fost acuzată că a încercat să facă presiuni asupra judecătorului Petre Lăzăroiu, căruia i-a spus că „are o sarcină ingrată”, de a-i vorbi despre revocarea sa de la Curte, în acest sens fiind depusă o sesizare a unui ONG la Preşedinţie.

La scurt timp după izbucnirea scandalului, Administraţia Prezidenţială a anunţat că Simina Tănăsescu nu a reprezentat Preşedinţia română în discuţia pe care a avut-o cu judecătorul CCR.

De asemenea, pe 15 iunie expiră şi mandatele la CCR ale judecătorilor Ştefan Minea şi Simona-Maya Teodoroiu. În locul lor au fost desemnaţi de către Senat Gheorghe Stan, iar de către Camera Deputaţilor Cristian Deliorga.

Cum se schimbă majoritatea la CCR
Înainte de aceste trei noi numiri la CCR, pe dosarele majore cu miză mare, cei nouă judecători erau împărțiți în două tabere aproape egale, luând calcul posibila influență politică: pe de o parte se situau Valer Dorneanu, Petre Lăzăroiu, Maya Teodoroiu, Marian Enache, Ștefan Minea. Departea cealaltă se aflau Daniel Morar, Livia Stanciu, Varga Attila, Mona Pivniceru, așa cum Digi24.ro scria în urmă cu o lună.

Citeste si...  Iohannis, de la Bruxelles, direct în discuţii cu Ponta

Așadar, Simina Tănăsescu va înclina balanța înspre aceștia din urmă. Prima „tabără” își va păstra însă cele două locuri prin numirile făcute de Senat și de Cameră: Gheorghe Stan, respectiv Cristian Deliorga.

Controversele din jurul judecătorului Petre Lăzăroiu
Potrivit aceluiași articol Digi24, judecătorul Petre Lăzăroiu a fost numit de fostul președinte Traian Băsescu și s-a aflat în mijlocul unor repetate controverse, inclusiv în cea legată de decizia pe care Curtea trebuie să o dea pe sesizarea depusă de Florin Iordache împotriva completurilor de trei judecători de la ICCJ.

Lăzăroiu a fost însărcinat să redacteze raportul cu recomandări pe această sesizare, după care, în mijlocul unor tensiuni uriașe generate în interiorul instituției din cauza mizei politice uriașe, a anunțat că are o problemă medicală și decizia a fost amânată de mai multe ori, până pe 3 iulie.

Lăzăroiu s-a mai situat de partea PSD și în vara anului trecut, când a susținut că a fost contactat de Simina Tănăsescu, la acea vreme consilierul prezidențial, aceasta spunându-i că există solicitări ale societății civile privind emiterea unui decret pentru încetarea mandatului de judecător. În urma acestor declarații, Simina Tănăsescu și-a dat demisia.