Politic

Siegfried Mureşan: Semnalul dat de Juncker e puternic. Nu se va face rabat la statul drept pentru nicio ţară UE

Eurodeputatul român Siegfried Mureşan a declarat miercuri, la Strasbourg, pentru Agerpres, că semnalul transmis miercuri de Jean-Claude Juncker prin afirmaţia referitoare la necesitatea aplicării articolului 7 din Tratatul UE atunci când statul de drept este în pericol a fost „bun şi puternic: Europa este alături de voi, nu se va face rabat la statul de drept pentru nicio ţară a UE”.

„Mă bucură foarte mult că preşedintele Comisiei Europene a spus acest lucru, pentru că eu am participat la o serie de proteste. Şi oamenii au ieşit în stradă pentru valorile europene, pentru justiţie, pentru stat de drept, şi au ieşit în stradă cu drapelul UE. Şi oamenii care au ieşit în stradă aşteaptă ca UE să joace un rol puternic alături de ei în apărarea statului de drept”, a spus Siegfried Mureşan.

El a adăugat că „noi, ca cetăţeni ai României, simţim că avem nevoie în continuare de ajutorul Comisiei Europene şi al partenerilor internaţionali în lupta cu majoritatea politică, cu politicienii care vor instituţii slabe, controlate, menite doar să-i scape pe ei de responsabilitate, instituţii care să le garanteze lor siguranţa la putere, nu instituţii care să garanteze siguranţa cetăţeanului”.

„Semnalul dat astăzi de Juncker e bun şi e puternic. Europa este alături de voi, nu se va face rabat la statul de drept pentru niciun stat al UE”, a mai afirmat el.

Siegfried Mureşan a fost printre eurodeputaţii români din grupul PPE care a votat în favoarea raportului elaborat de deputata ecologistă Judith Sargentini, prin care co-legislativul UE a cerut activarea articolului 7 (al Tratatului de la Lisabona) împotriva Ungariei. De altfel, numai trei dintre eurodeputaţii români membri ai grupului PPE au votat împotriva procedurii, printre care şi cei doi reprezentanţi ai UDMR în PE.

Purtătorul de cuvânt al PPE a atras atenţia asupra faptului că discursul lui Juncker privind starea Uniunii arată foarte clar că „summitul şefilor de state şi de guverne care se va ţine la Sibiu pe 9 mai (2019) va fi practic finalul de mandat al acestei Comisii. Tot ceea ce Comisia Europeană îşi propune să mai realizeze până la alegerile europarlamentare este sub motto-ul ‘Drumul spre Sibiu’. Deci Sibiul devine punctul de referinţă al întregii activităţi a Comisiei Europene”.

Dintre lucrurile pe care preşedintele CE şi le mai propune în următorul an, el crede că cele mai importante sunt asigurarea siguranţei cetăţenilor, combaterea mai decisă a terorismului şi întărirea euro.

„Principalul lucru pe care oamenii îl aşteaptă de la UE este să garanteze siguranţa, securitatea, în orice colţ al continentului. Pentru asta vrem să nu avem controale la frontiere în interiorul UE, dar pentru ca acest lucru să fie posibil, avem nevoie de un control puternic al frontierei externe. Trebuie să ştim exact cine intră în UE, de unde vine, ce gând are şi că îndeplineşte condiţiile legale. De aceea preşedintele Comisiei a propus ca până în anul 2020 poliţia de frontieră şi de coastă comună europeană care să securizeze graniţa externă a UE să aibă un personal crescut până la 10.000 de grăniceri. Iniţial ne propusesem să atingem acest obiectiv în următorii zece ani. Dar acum, CE spune că este urgent să trimitem mai mulţi grăniceri cu mandat european pentru a securiza frontiera externă a UE, căci acest lucru este important pentru cetăţenii din toată UE”, ne-a declarat Mureşan.

Cea de-a doua prioritate este combaterea mai decisă a terorismului, iar Juncker a afirmat din această perspectivă că procurorul european trebuie să capete atribuţii în ceea ce priveşte combaterea terorismului, a subliniat eurodeputatul PNL.

„Tot până la Sibiu trebuie să progresăm şi este preferabil să ajungem la un acord privind bugetul UE după 2020. Un lucru foarte important pe care l-a spus preşedintele Juncker este, de asemenea, întărirea euro. Şi asta pentru România trebuie să fie un semnal foarte clar. Direcţia în care merge UE este consolidarea şi întărirea monedei unice”, a spus purtătorul de cuvânt al PPE.

„Din păcate, la acest moment, cu acest guvern, noi mergem în sens opus. În urmă cu doi ani de zile România îndeplinea trei din cinci criterii de aderare la zona euro, în momentul de faţă mai îndeplinim doar unul din cinci criterii. Suntem statul membru al UE cu cea mai înaltă rată a inflaţiei, peste 5%, după ce în urmă cu doi ani de zile aveam inflaţie 0%. Deci mesajul este următorul: UE va investi tot ce are în euro, va dori un rol mult mai puternic pentru euro şi pe pieţele mondiale, şi noi trebuie să facem tot ce este necesar pentru a îndeplini condiţiile de aderare şi a adera cât mai rapid la moneda euro, dar repet, a adera cu condiţiile îndeplinite şi cu o economie puternică, competitivă, care să asigure atât pentru cetăţean, cât şi pentru investitor o serie de beneficii la momentul aderării la zona euro”, ne-a mai spus Mureşan.

blank