Life, Stiri

Şi bebeluşii visează, dar nu toate visele sunt frumoase

Cum îţi alini copilul când are un coşmar

bebeNu se stie cu exactitate la ce varsta incep copiii sa viseze, dar chiar si cei foarte mici, care abia au invatat sa vorbeasca, le povestesc parintilor, asa cum pot, despre visele pe care le au – frumoase sau infricosatoare. Desi orice copil are ocazional cate un vis urat, cosmarurile apar cu precadere in anii de gradinita, cand se instaleaza frica de intuneric.

Cum alini coşmarurile copilului tău

Oricat de mult ti-ai dori asta, nu-ti poti feri micutul de cosmaruri, pentru ca nu ai cum sa le previi. Totusi, exista o serie de lucruri pe care parintii le pot face pentru a crea o atmosfera linistitioare inainte de somn. Iar cand puiul tau viseaza urat, conteaza foarte mult ca tu sa fii langa el si sa-l calmezi. Consolarea venita din partea ta il va ajuta sa se linisteasca mai repede, iar sprijinul tau il va convinge sa-si invinga teama si pe viitor.

Cand apar cosmarurile?

La fel ca majoritatea viselor, cosmarurile apar in acea faza a somnului in care creierul este foarte activ si trece in revista experientele si noile informatii, cu scopul de a invata si de a dezvolta memoria. In aceste momente, imaginile insufletite pe care creierul le proceseaza pot parea cat se poate de reale. In aceasta etapa a somnului, cunoscuta si ca etapa REM, ochii se misca rapid sub pleoapele inchise. Cosmarurile tind sa apara in a doua jumatate a noptii, cand intervalele REM sunt mai lungi.

Cand cei mici se trezesc dintr-un cosmar, imaginile le sunt inca proaspete in minte, iar amenintarea pare reala. E normal, asadar, sa se sperie si sa strige dupa parinti, ca sa-i linisteasca si sa se simta din nou in siguranta. Abia cand ajung la varsta gradinitei incep sa inteleaga ca a fost vorba doar de un vis si ca intamplarile din cosmar nu sunt reale, iar ei nu sunt in pericol. Insa, chiar daca ei stiu asta, nu inseamna ca nu se pot speria in continuare. Chiar si copiii mai mari sunt infricosati cand se trezesc dintr-un cosmar si cauta alinarea mamei.

De ce are cosmaruri copilul meu?

Nimeni nu stie cu exactitate de ce apar cosmarurile. Se pare ca visele, frumoase sau urate, sunt o modalitate prin care copiii proceseaza situatiile cu care se confrunta, gandurile si sentimentele pe care le au. Cele mai multe dintre cosmaruri nu par sa aiba o cauza logica. Cateodata insa, ele apar atunci cand micutul e stresat sau trece prin schimbari importante.

Visele urate mai pot reflecta si intamplari din viata de zi cu zi care ii provoaca anxietate, cum sunt mutatul intr-o noua locuinta, mersul la o gradinita sau la o scoala noua, nasterea unui fratior sau a unei surioare, dar si tensiunile din familie. In unele situatii, cosmarurile sunt o reactie la o trauma suferita: moartea cuiva din familie, un accident, dezastre naturale. La unii copii, in special cei cu imaginatie bogata, cititul cartilor „de groaza“ inainte de somn sau filmele de la televizor pot declansa vise urate.

Temele cosmarurilor reflecta grijile si temerile pe care copilul le are la aceasta varsta, fie ca e vorba de agresivitate, nevoia de independenta sau, dimpotriva, frica de a ramane singur. Copiii mici pot avea cosmaruri in care sunt pedepsiti, pierduti de catre parinti sau urmariti de un monstru sau o alta creatura imaginara. De multe ori, cosmarul impleteste parti din intamplarile de peste zi, insa cu o turnura inspaimantatoare. Desi micutul nu-si va aminti toate detaliile visului, o parte din imagini, personajele si lucrurile care l-au speriat ii vor ramane intiparite in minte.

Sfaturi pentru un somn linistit

Chiar daca nu poti preveni cosmarurile, iti poti ajuta copilul sa aiba un somn linistit, creand o atmosfera de calm inainte de culcare, astfel incat micutul sa se simta protejat.

Pentru asta, asigura-te ca puiul tau:

– respecta rutina de somn (se culca si se trezeste la ore fixe);

– face o activitate placuta inainte de culcare – ii poti face o baita care sa-l relaxeze, ii poti citi sau il poti tine pur si simplu in brate, in timp ce vorbiti despre lucrurile frumoase de peste zi;

– doarme intr-un patut comod, impreuna cu jucaria preferata, iar camera lui e vesela si linistitoare (instaleaza-i o lampa de veghe, ca sa nu-i fie frica de intuneric, sau pune-i deasupra patului o jucarie mobila);

– nu se uita inainte de culcare la filme sau emisiuni care sa-l sperie, mai ales daca i-au provocat cosmaruri si inainte;

– intelege ca visele urate nu sunt reale (explica-i ca nu ii pot face niciun rau).

Cum calmezi micutul cand viseaza urat

Stai alaturi de el – Prezenta ta il ajuta sa se linisteasca si sa se simta in siguranta atunci cand se trezeste plangand. Simplul fapt ca stie ca esti acolo il va face sa se calmeze, pentru ca se simte protejat.

Explica-i ca nu a fost decat un vis – Vorbeste cu puiul tau si ajuta-l sa inteleaga ca a visat si ca nu e vorba de ceva real. Acum ca visul s-a terminat, totul e bine.

Consoleaza-l – Arata-i ca e in regula si ca nu e o rusine ca s-a speriat, si explica-i ca toata lumea viseaza, iar cateodata visele pot fi inspaimantatoare si pot parea reale, de aceea e natural sa ne speriem.

Fii creativa – Copiii mici si care au o imaginatie bogata pot fi alinati prin creativitate. Prefa-te ca faci monstrii sa dispara cu un spray magic (vei gasi tu o metoda la indemana!) si verifica impreuna cu micutul ca nu e nimeni sub pat sau in dulap, ca el sa se poata linisti.

Instaleaza o lampa de veghe – Putina lumina in camera (o lampa de veghe, o veioza sau un bec aprins pe hol) il va ajuta sa se simta protejat si sa adoarma la loc. Ii mai poti lasa o lanterna pe noptiera, cu care sa „alunge“ cosmarurile.

Ajuta-l sa adoarma din nou – Pune-i in patut o jucarie, o perna sau o paturica pe care sa o tina in brate, canta-i ceva sau pune-i o melodie linistitoare. Spune-i o poveste sau vorbiti despre lucruri frumoase pe care i-ar placea sa le viseze. Da-i un pupic in palma si spune-i sa inchida pumnul si sa pastreze pupicul pana dimineata.

Intreaba-l ce a visat – Nu e nevoie sa vorbiti foarte mult despre asta, dar ajuta ca micutul sa exprime in cuvinte spaimele pe care le are. Asa incat dimineata, dupa ce s-a trezit, intreaba-l despre cosmarul din noaptea trecuta. Vorbind despre asta (sau chiar desenand ce a visat) in plina zi, nu i se va mai parea atat de inspaimantator, iar imaginile terifiante isi vor pierde din putere. Un alt exercitiu util este sa va ganditi impreuna la un final fericit pentru visul respectiv.

Pentru cei mai multi dintre copii, cosmarurile au loc sporadic si nu reprezinta motive de ingrijorare, necesitand doar grija si afectiunea parintilor pentru a le depasi. Nu e cazul sa te alarmezi, deci. Cere sfatul medicului doar daca visele urate sunt dese si iti priveaza micutul de somn sau daca dau nastere unor probleme emotionale ori de comportament.

blank