Life

Sfaturi și trucuri pentru răcorirea casei în timpul verii

O temperatură confortabilă în casă constituie o necesitate care ajută la garantarea sănătății și bunăstării noastre.

Pentru a ne odihni bine, una dintre chei este o temperatură plăcută și o ventilație bună. Temperatura ideală pentru a ne bucura de odihnă este între 18 și 22 de grade, frigul fiind mai sănătos decât căldura.

În lunile de vară, temperatura din casele noastre poate crește disproporționat, iar una dintre cele mai comune soluții este aerul condiționat. În orice caz, trebuie să avem în vedere faptul că în Romania din ce în ce mai multe persoane își instalează în locuințe o unitate de aer condiționat,

Nu trebuie însă uitat că utilizarea pe scară largă a aparatelor de aer condiționat ridică temperatura străzilor și a zonelor înconjurătoare cu 1,5 și 2 grade datorită căldurii pe care o degajă în timpul funcționării lor.

Ce putem face pentru a ajuta la scăderea temperaturii din casele noastre fără a neglija sustenabilitatea și fără a pierde energie? În cele ce urmează vă oferim o serie de trucuri și sfaturi, astfel încât lunile călduroase să nu se transforme într-un adevărat coșmar.

Sfaturi și trucuri pentru răcorirea casei fără aer condiționat

Folosiți culori deschise și țesături deschise. Fațadele albe sau acoperite cu var reflectă lumina soarelui, acționând deci ca o barieră de protecție și prevenind o astfel de incidență agresivă în interior. În plus, pentru cuvertura de pe canapea, este întotdeauna recomandată o țesătură ușoară precum in, bumbac sau șifon.

Protejați-vă casa de soare cu draperii, jaluzele și perdele. Este indicat să mențineți casa în întuneric sau semi-întuneric în cea mai mare parte a zilei. Trageți jaluzelele și draperiile pentru a controla căldura minimă ce provine de la lumina soarelui. Ventilați bine casa în primul rând dimineața și repetați procesul  după-amiaza târziu, când soarele a apus.

Decorați cu plante și stropiți-le noaptea. Iedera acționează ca o barieră naturală pe pereții casei tale. De asemenea, dacă o udați noaptea, pe de o parte soarele nu îi va arde frunzele și o va hidrata mai bine, iar pe de altă parte va ajuta la răcirea mediului.

Generați curenți controlați. Ventilarea corectă a unei locuințe nu este o sarcină ușoară și trebuie să țineți cont de diferiți factori. Dacă aveți mai multe ferestre cu orientări diferite în aceeași cameră, puteți genera un curent de aer controlat pentru a răci mediul. Deschideți fereastra care dă spre stradă și prin care va ieși aerul cald în întregime, în timp ce cea care se deschide pe terase sau zone interioare ar trebui să fie deschisă puțin, de exemplu, în poziția înclinată.

Închideți ușile camerelor. În acest fel, nu se creează curenți de aer cald între camere, care ridică temperatura casei.

Orientați corect ventilatorul. Dacă utilizați un ventilator vertical, nu uitați să îl orientați spre exterior în timpul zilei pentru a extrage aerul cald și spre interiorul camerei noaptea. Ventilatoarele de tavan au de obicei mai multe poziții pe lame, una pentru vară și una pentru iarnă. În lunile călduroase, palele se întorc spre stânga, creând un flux de aer curat. Pentru lunile reci, funcția lor trebuie schimbată astfel încât să se întoarcă spre dreapta, deplasând astfel aerul cald care se acumulează pe acoperiș.

Umidificați mediul. Mediile uscate de vară sunt o problemă reală. Pentru a ajuta la umidificarea mediului, puteți utiliza nebulizatoare, pulverizând în fața ventilatoarelor sau prin cameră pentru a scădea temperatura.

Ferestre din PVC, aliate împotriva căldurii

Este inutil să răciți o casă vara sau chiar să o încălziți iarna dacă izolarea termică nu este adecvată. Ferestrele se dovedesc a fi unul dintre punctele cheie care permit economisirea și menținerea temperaturii corecte în casă.

De exemplu, puneți un petic rău pe o minge spartă,  o menține umflată câteva ore, dar după un timp se dezumflă și trebuie umflată din nou. La fel se întâmplă și cu o izolare proastă a casei, în care investiția, efortul și trucurile urmate… nu dau rezultatul scontat.

PVC-ul are o capacitate foarte mare de izolare termică, astfel că ferestrele din PVC împreună cu combinația de sticlă potrivită, se dovedesc a fi cei mai buni aliați împotriva schimbărilor de temperatură din caselor noastre.

Dacă nu vă permiteți să investiți în ferestre de PVC, investiți într-un ventilator vertical. Nu uitați nici de dezumificator pentru a începe marea dezumificare a casei. Multă răcoare în casă vă dorim!

blank